ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

צעצועים ומשחקי התפתחות לתינוקות ולפעוטות מגיל לידה

זמן משחק בכלל וצעצועים ומשחקי התפתחות בפרט, חשובים להתפתחות תינוקות.
עצם המשחק מעניק לתינוק את האפשרות לחקור את העולם החדש שמתגלה בפניו לראשונה, ללמוד מי ומה נמצאים מסביבו ולהתפתח שלב אחר שלב ע”י הפעלת החושים השונים ותזוזה ותנועה במרחב.

למה כל כך חשוב לשחק עם צעצועים ומשחקי התפתחות שונים ?

למשחק חשיבות רבה מכיוון שהוא מפתח את התינוק מבחינות שונות: באמצעות החושים השונים, התינוק מגלה עולם חודש. באמצעות המגע במרקמים השונים, הצפייה באנשים ובחפצים, שמיעת צלילים, טעמים חדשים שטועם וריחות שונים שמריח – כך מפתח את המוטוריקה שלו.

במקביל, כל זה תורם להתפתחותו הקוגניטיבית של התינוק/הפעוט כשהוא לומד להבחין ולהבדיל בין החפצים השונים, על פי תכונותיהם השונות ולמיין בראשו ופיזית חפצים שונים.

המשחק תורם רבות גם להתפתחותו החברתית והרגשית של התינוק, כאשר הוא מתנסה במערכת יחסים עם הסביבה, תוך כדי משחק ומתמודד עם רגשות שונים כמו אכזבה (למה הצעצוע לא אצלי עכשיו), שמחה וכו’.

האם צעצועים ומשחקי התפתחות רלוונטיים מגיל 0?

נכון שזה נראה לנו שבחודשים הראשונים אחרי הלידה, אנחנו סובבות סביב החתלות, האכלות, הרדמות ושינה (או חוסר שינה בעיקר).

חשוב שנזכור, שזמן משחק חשוב מאוד להתפתחותו התקינה של תינוקנו. צעצועים ומשחקי התפתחות תורמים רבות הן להתפתחותו הקוגניטיבית והפיזית של תינוקנו והן להתפתחותו הרגשית והחברתית.

באמצעות צעצועים ומשחקי התפתחות, ילדים, פעוטות ואפילו תינוקות לומדים כך על עצמם ועל העולם שסביבם.

ואיך אנחנו יכולות לתרום למשחק?

כשהם תינוקות, בהחלט מומלץ ואף רצוי להצטרף אליהם לכיף. המשחק יחד איתכם עוזר להם להתקדם בשלבי ההתפתחות השונים, לפתח אתת המוח ואת הדיבור וללמד אותם עם רגשות ועל כישורים חברתיים.

זה לא דורש יותר מידי זמן וזה כל כך שווה את זה, כי כשאתם יורדים למשטח הפעילות, לגובה התינוק, אלו הם הרגעים הכי קסומים של הבונדינג ביניכם וזה כמובן תורם רבות להתפתחותו.

בשנה הראשונה, התינוק גדל, משתנה ומתפתח בקצב מטורף. כל אבן דרך כזו בשלבי ההתפתחות של התינוק, כמו התהפכות, חיוך, נפנוף לשלום, עמידה וכו’ מרגשים כל כך. וכמה כיף זה אם אנחנו יכולים להיות שם לצידו, לשחק ולעודד.

התאמת צעצועים ומשחקי התפתחות בהתאם לגיל התינוק:

חשוב לזכור שלכל תינוק קצת התפתחות משלו, תינוקות רבים ידלגו על שלבים שונים או לא ילכו לפי הספר. כמובן שיש להתייעץ עם אחות טיפת חלב או עם רופא.ת הילדים אם יש שאלות או חששות בעניין. כאן תוכלי לקרוא בהרחבה על שלבי ההתפתחות של התינוק, על פי החודשים השונים.

מגיל לידה ועד לחודשיים:

התינוק לרוב יזיז ואף ירים מעט את ראשו (עדיין חשוב לתמוך בראשו, כן?!), הוא יתחיל לחייך, יצור קשר עין ויתחיל לעקוב אחרי עצמים וצלילים שונים עם מבטו.

באזור גיל חודשיים, כשהתינוק ב”זמן בטן” מומלץ לאחוז בצעצוע רך מולו, כדי לעזור לו עם הרמת הראש ושרירי הצוואר וכדי לעזור לו עם התפתחות הראייה, אפשר להניח אותו על משטח פעילות, כשמתחת לחזהו נחשוש לדוגמא, כדי לעזור לו בהרמת הראש וחיזוק חגורת הכתפיים והכל עם השגחה מלאה שלנו, כל הזמן.

ניתן להשמיע מוסיקה נעימה, שתגרה את חוש השמיעה ומאחר ובשלב זה התינוק עדיין לא רואה צבעים – חוברות רכות או ספרונים בשחור לבן מונחים מולו ומובייל מעל מיטתו או בעגלה הינם אפשרויות נהדרות לעניין אותו ולגרות את חושיו המתפתחים.

מגיל חודשיים עד ארבעה חודשים:

החיוכים הופכים להיות חיוכים חברתיים, כתגובה ולא כריפלקס, התינוק מתחיל לחקות אותנו ואת הסביבה ולקשקש באמצעות צלילים חמודים עם עצמו או איתנו, הוא ינסה להושיט יד לעבר הצעצועים השונים וכשכבר אוחז בצעצוע, יתחיל לנסות לשקשק אותו. ייתכן שבשלב זה יתחיל להתהפך מהבטן לגב.

בגיל ארבעה חודשים, כדאי לקחת כדור רך ולגלגל אותו בעדינות על גופו של התינוק וכדי לפתח את המיומנות של אחיזה כולל קואורדינציה בין היד לעין מומלץ להניח במרחק של כמה ס”מ צעצוע רך או בובה רכה, להכיר לו את הרעשן שירצה לתפוס ולשקשק אותו.

מגיל ארבעה חודשים ועד לחצי שנה:

התינוק מסתכל ובוחן את עצמו במראה ומזהה פנים מוכרות, מתהפך לרוב מהגב לבטן, מתחיל לנסות להתיישב ללא תמיכה, מושיט ידיים ומנסה לתפוס את הצעצועים בעצמו.

בגיל חמישה חודשים כדאי להתחיל עם משחקי “קוקו” ,אם לא כבר התחלתן עם זה מזמן:) זה מעודד את ההתפתחות המוטורית והחברתית ולהתחיל לשלב צעצועים שונים, בעלי מרקמים שונים (בדים רכים, מחוספסים וכו’) שהתינוק יוכל לחקור ולהרגיש את התחושות השונות בעצמו.

צעצועים ומשחקי התפתחות – מה מומלץ?

כשבוחרים צעצועים לתינוק שלנו, חשוב לבחור בצעצועים פשוטים, בטוחים ובטיחותיים (חשוב מאוד שלא יכילו חלקים קטנים או שמתפרקים, כי בשלבים ההתפתחותיים השונים, התינוק מכניס הכל לפה!) וגם כשהצעצועים בטיחותיים, תמיד להיות עם התינוק ולא להוריד ממנו את העיניים, בזמן שיש סביבו אביזרים כלשהם או כשמשחק עם צעצועים שונים. המעודדים חקר ומשחק חופשי. ההמלצה שלנו היא לבדוק את החומרים מהם עשויים הצעצועים והבובות, לבדוק היכן מיוצר וכמובן שתמיד עדיף ללכת על חברות מוכרות או על צעצועים שנתפרים אישית עבורכם, כאן בארץ מחומרים כמו 100% כותנה, לפחות כשמדובר במשחקים או בובות מבד.

כמובן שחשוב לקרוא את ההוראות של כל משחק ואיך מנקים/מכבסים אותו.

משחקי התפתחות כמו רעשנים, כדורים רכים, משטחי פעילות וספרים רכים הם נהדרים לעידוד ההתפתחות בחצי שנה הראשונה בחייו של התינוק.

רעיונות לצעצועים ולמשחקי התפתחות שונים אפשר למצוא כאן באינדקס שלנו:

צעצועים ומשחקי התפתחות באתר ילדתי

לא נמצאו צעצועים ומשחקי התפתחות

מאמרים נוספים בנושאי תינוק

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.