עיסוי תינוקות – היתרונות והטיפים לבונדינג עם התינוק שלך

עוד לפני שהתינוק מבין אותנו, אנחנו מתקשרים איתו ומרגיעים אותו באמצעות המגע. כמו שכשתינוק בוכה, אנחנו ישר ננחם אותו באמצעות הידיים.

עיסוי תינוקות – מה זה בדיוק?

חשוב מאוד להבדיל בין עיסוי תינוקות לעיסוי רגיל מבחינת עוצמתו. שכן, עיסוי תינוקות הוא מגע מלטף ועדין של גופו של תינוקך באמצעות ידיך. כחלק מהעיסוי, את נוגעת באמצעות תנועות סיבוביות ועדינות בקרסוליים, בפרקי הידיים ובאצבעות של תינוקך.
מומלץ גם לתקשר תוך כדי: להסביר לו בשקט מה את עושה, לזמזם או לשיר אליו תוך כדי עיסוי על מנת ליצור אווירה נעימה ורגועה לתינוקך.

עיסוי תינוקות – היתרונות:

  • עוזר לפגים בהתפתחות – לפני כ-30 שנה החלו לעסות פגים במחלקות לטיפול נמרץ, כדי לעזור להתפתחותם. על פי מחקרים שונים, פגים שקיבלו עיסויים השתחררו מהר יותר מבית החולים, חוו פחות סיבוכים אחרי הלידה והתפתחותם הייתה מעט יותר מהירה מתינוקות אחרים.
  • שיפור האינטראקציה והקשר – העיסוי מחבר בין ההורה לתינוק ומשפר את התקשורת ואת הקשר ביניהם כבר ממש מההתחלה.
  • הגדלת הביטחון של ההורה – יש הטוענים כי עיסוי תינוקות תורם לביטחונם של ההורים בטיפול הכולל בתינוקם בכך שהם מבינים אותו ואת צרכיו טוב יותר.
  • חיבור לתינוק – לרוב התינוק מאוד מחובר לדמות הראשית שמטפלת בו וזוהי הזדמנות מעולה לחיבור טוב יותר בין התינוק למטפלים האחרים: בן/בת הזוג, בני משפחה וכו'.
  • שיפור מצב הרוח של האם – העיסוי לא רק תורם לתינוק אלא גם לאמא. במיוחד אם היא חווה דכדוך שאחרי הלידה.
  • שיפור שינת התינוק – מסתבר שהעיסוי מרגיע ומעייף! ותורם לשינה איכותית יותר אצל התינוק.

ממתי אפשר להתחיל לעסות את התינוק?

אין הנחיות מוגדרות לגבי הגיל המינימלי בו ניתן להתחיל במתן עיסוי לתינוקות. למרות שניתן לתת מגע עדין כבר מגיל לידה, לתינוקות מסוימים עיסוי יכול להיות חזק מידי עבורם. בשיעורים של עיסוי לתינוקות, לעיתים עדיף להמתין כ-6-8 שבועות עד ששיגרת התינוק מסודרת יותר והתינוק צפוי יותר, כי כך גם ההורה וגם התינוק ייהנו מהשיעור יותר וכך גם התינוק יעבור בדיקות אצל רופא לוודא שהכל תקין מבחינה התפתחותית טרם השיעורים.

טיפים להצלחת עיסוי התינוק בבית

  • טיימינג – לבחור בזמן נוח, שהתינוק עירני ולא עייף או רעב כדי שיוכל להיות יותר בעניין😊
  • הניחו את התינוק בבטחה, על חיתול, מיטה או מגבת בשכיבה (רצפה, מיטה)
  • נוחות – תמצאי תנוחה נוחה שמאפשרת קשר עין עם התינוק וללא הסחות דעת ולשחרר מעט את החיתול במיוחד כשהעיסוי הוא בבטן, אך לדאוג שלתינוק לא קר ושחמים ונעים לו.
  • טקס שינה – מומלץ לשלב את העיסוי כחלק מטקס השינה, אחרי האמבטיה ולפני השינה לדוגמא.

עיסוי לתינוק – איך מתחילים?

לפני שמתחילים את העיסוי לתינוק, מבקשים את רשותו. מורחים שמן על הידיים, ליד אוזניו ושואלים אותו: "אני יכולה לעסות אותך?" זה חשוב כי ככה התינוק ידע שזה מה שהולך לקרות בפעם הבאה וגם במידה ולא מעוניין יוכל להראות לך.

ישנן טכניקות עיסוי שונות שרצוי ללמוד מאשת מקצוע בסדנה או בחוג לעיסוי תינוקות וישנן טכניקות שמתמקדות ברגליים ובכפות הרגליים שאפשר לנסות עצמאית, בעזרת סרטונים או הסבר מפורט על התמיכה שיש להעניק כשאוחזים בקרסול, על אילו תנועות סיבוביות יש לבצע או איפה בדיוק ללחוץ עם הבוהן.

באיזה שמן להשתמש בעיסוי לתינוק?

מכיוון שעור התינוק מאוד עדין אחרי הלידה ולוקח לו לפחות חודש לפתח את שכבת ההגנה שהוא צריך, לא מומלץ להשתמש בשום שמן או קרם עד שהתינוק בן חודש לפחות.

כמובן שיש לקחת בחשבון ששמנים שונים מומלצים לצורך טיפול ביובש, אקזמה של העור וכו' ואינם קשורים לשמן שבו מומלץ להשתמש בעת עיסוי התינוק.

חשוב להשתמש בשמן טבעי צימחי בכבישה קרה, ללא בישום או ריח שאינו מכיל שמן מינרלי לעיסוי התינוק (חשוב מאוד לבדוק לגבי מרכיביו במידה ונכנס בטעות לתינוק מעט לפה לדוגמא). עד לגיל שנתיים שמן ארומטי אינו מומלץ. שמן תינוקות,

לדוגמא הוא שמן מינרלי (שמופק מנפט!) והוא כמובן לא מומלץ בגלל מרכיביו וגם בגלל שהוא לא נספג בגוף, אוטם את נקבוביות העור, מייבש ואינו מוסיף לחות.

המלצות בטיחות לעיסוי התינוק

ההמלצה היא לא להתחיל לעסות עצמאית ללא כל רקע. חשוב לקרוא או לצפות בסרטונים שמדגימים איך לעסות נכון. הכי טוב, אם מתאפשר ללכת לשיעורים או לסדנה של עיסוי תינוקות.
בעת עיסוי הרגליים או הידיים של התינוק חשוב לתמוך עם ידיך בקרסול/במפרק כף היד של התינוק.

כשאת מעסה את בטן התינוק בתנועות סיבוביות, תדאגי לכך שהתנועות יהיו בכיוון השעון ולא בכיוון הנגדי.

אם תינוקך אינו מרוצה או נרדם – יש להפסיק את העיסוי.

לסיכום, אם נראה שתינוקך שלך אינו נהנה מהעיסוי מיד, אל דאגה! זוהי חוויה חדשה עבור שניכם ויתכן שייקח מעט זמן להתרגל לעיסוי. בפעם הראשונה, התחילי ממספר דקות ולאט לאט האריכי את משך העיסוי בהדרגה, לפי תחושתך.
והכי חשוב – תהנו!

עיסוי תינוקות באתר ילדתי

עיטוף של אהבה

דולה לאחר לידה, דולה ללידה
0546400505
ראשון לציון

אנני רבינוביץ- הדרכת הורים

דולה לאחר לידה, הדרכת הורים
0585017584
מגל

טל רון – ליווי התפתחותי ועיסוי תינוקות

דולה לאחר לידה, היום שאחרי הלידה
0547473634
נצר סרני

הורים מדברים ילדים

הדרכת הורים, עיסוי תינוקות
0525232781
אור עקיבא

נילי מולד פורטיס – מלווה אותך באימהות

דולה לאחר לידה, היום שאחרי הלידה
0547531199
כפר סבא

ילדים מרגישים מאוד

ויסות חושי, ליווי התפתחותי
0549467924
ירחיב
טעינה נוספת

מאמרים נוספים בנושאי תינוק

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.