ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

שלבי התפתחות התינוק – מתי כל זה קורה?

נתחיל מכך ששלבי התפתחות התינוק הם אינדיווידואלים ומשתנים מתינוק לתינוק. ממש אין צורך להילחץ אם התינוק שלך עוד לא “התקדם” לשלב הבא או דילג על שלב התפתחותי כלשהו. גם אין טעם לעקוב באדיקות אחר השלבים השונים אלא להשתמש בהם כרפרנס, מכיוון שמדובר באבני דרך בלבד.

תינוקות מסויימים עשויים להקדים בשלבים מסויימים ואילו לאחר באחרים. תינוקות שונים עשויים לדלג על שלבים שונים, לדוגמא ישנם תינוקות שבכלל.

חשוב לזכור שלרוב הכל מסתדר ובסוף התינוק יתהפך, יזחל וילך גם אם לא לפי הסדר של ‘שלבי התפתחות התינוק’ “על פי הספר” והיחידים שיוכלו להעריך האם יש איזשהו עיכוב התפתחותי הם אנשי המקצוע: רופא.ת הילדים ו/או רופאים מקצועיים.

שלבי התפתחות התינוק: מהחודש הראשון ועד החודש השלישי

מבחינה מוטורית: אגרופיו של התינוק עדיין קמוצים ועדיין ישנם רפלקסים ערים (היוש רפלקס מאורו). התינוק מגלה את ידיו וזה כל כך חמוד לראות איך מבין שיכול להזיז את אצבעותיו ולשחק עם ידיו ליד עיניו ופיו. 

מומלץ להציע לו צעצועים תואמים לשלב זה של התפתחות תינוקות שירגיש ויחוש במו ידיו☺.

התינוק מניע את ראשו מצד לצד כששוכב על הבטן. לאט לאט התינוק יחזיק את ראשו ויסובב אותו ואף עשוי להרים את ראשו כאשר שוכב על בטנו לזוית של כ-45 מעלות. למרות זאת, חשוב מאוד לשים לב כן לתמוך בראשו כי הוא עדיין נשמט אחורה.

מבחינה חושית: התינוק עוד לומד להסתגל לעולם, אך ככל שהשבועות עוברים הוא יותר מודע למתרחש מסביב.

התינוק שם לב לצלילים ומזהה פרצופים מוכרים באמצעות קשר עין. הוא מנסה לעקוב אחרי שפתיך כשאת מדברת ובכללי מעוניין להיות יותר מעורב במתרחש וללמוד על העולם. 

שמיעתו כבר בשלה והוא לומד להכיר את קולך וקולות נוספים. חוש הריח מתפתח והוא מעדיף ריחות מתוקים על ריחות מרים/חומציים וכמובן שמזהה את ריח חלב אימו☺.

התינוק מצליח לזהות את פרצופך ולזהות עם מבטו הנודד (ולעיתים הפוזל) חפצים קרובים (במרחק של של עד 20 ס”מ).

בשלב הזה, התינוק פחות נהנה ממגע קשוח ומחוספס ומעדיף מגע רך ומחבק.

התפתחות תינוק גיל חצי שנה
קרדיט תמונה: canva

גילאי שלושה חודשים עד שבעה חודשים בשלבי התפתחות התינוק

מבחינה מוטורית: חגורת הכתפיים מתחזקת והוא מרים ומסובב את ראשו ועוקב אחרי המתרחש ומנסה להישען על ידיו ומרים את הראש ואת החזה כששוכב על בטנו.

התינוק פותח וסוגר את ידיו ומנסה להושיט את ידיו לעבר משחקים, לתפוס אותם ומכניס אותם ואת ידיו לפיו. האחיזה שלו נהיית מדוייקת יותר וחשוב להרחיק חפצים מסוכנים ממנו.

מכיוון שהתינוק מצליח להשהות זמן רב יותר על הבטן בשלב הזה עשויות להתחיל ההתהפכויות.

אצל חלק מהתינוקות שלב זה יקרה מוקדם יותר וכבר עכשיו ניתן יהיה לראות התהפכות לצד אחד (בטן לגב או גב לבטן) וחשוב: בשום אופן לא להשאיר אותם לבד וללא השגחה על מקום גבוה (אין להזיז את ידך, אפילו לא לשנייה, כשעל משטח ההחתלה!)  אלא רק על משטח על הרצפה/לול עם מזרן או כל פיתרון בטיחותי אחר.

מהחודש השביעי התינוק עשוי להתחיל עם ניסיונות זחילה: ייתכן שבהתחלה מושך את עצמו קדימה כששוכב על הבטן, לאחר מכן מרים את עצמו כלפי מעלה באמצעות הידיים והברכיים ומתחיל להתנדנד קדימה-אחורה. חשוב בשלב הזה לתת לו את הזמן שלו תוך כדי מלא מילות עידוד.

חשוב להשגיח כל הזמן ולרכך את האזורים מסביב עם מזרנים/שמיכות כי הם לעיתים מצליחים להשעין את עצמם על שולחן/ספה.

מבחינה חושית: התינוק רואה צבעים בוהקים יותר מסתכל ומתמקד בפניהם של אנשים, עוקב עם עיניו אחר חפצים זזים ומזהה אנשים שמכיר מרחוק. הוא מחייך ומפנה את ראשו לכיוון הקול כששומע את הקול המוכר של הוריו ואפילו ממלמל ומחקה קולות.

התינוק נהיה סקרן יותר ויותר ומגלה עניין במשחקים איתך כמו “קו-קו” כשאת מתחבאת מאחורי חיתול בד לדוגמא וצצה. 

מבחינה חברתית: מחייך ואפילו מתחיל לצחקק בקול. כבר לא מדובר רק רפלקסים וחשוב להמשיך לדבר ולעודד את התינוק לקשקש, הוא נהנה לשחק עם אחרים.

התפתחות תינוק גיל 10 שנה
קרדיט תמונה: canva

שלבי התפתחות התינוק מגיל 7 חודשים עד שנה

מבחינה מוטורית: התינוק מתחזק ומצליח להרים את עצמו ולהישען על כסא/שולחן (חשוב לוודא להיות בקירבתו ושהחפצים עליהם הוא נשען, יציבים).

הוא כבר מתהפך מהבטן לגב ובחזרה.

התינוק מתחיל להתיישב בהתחלה עם תמיכה ואח”כ באופן עצמאי וזוחל כבר זוחל גם לפנים וגם לאחור.

אחיזתו משתפרת ומצליח להעביר חפצים מיד ליד (גם פה חשוב לשים לב שהחפצים שסביבו בטיחותיים ושאינם קטנים מידי/חדים וכו’).
לקראת גיל עשרה חודשים יכולת התנועה של התינוק משתפרת ואף מצליח להתרומם ולהיעמד, לרוב באמצעות תמיכה של רהיט וחלק מהתינוקות כבר מתחילים לנסות להתקדם מס’ צעדים לבדם, ללא עזרה. זה הזמן לדאוג לענייני בטיחות בבית ( מחסום מדרגות, חומרי ניקוי במקום גבוהה וכו’).

מבחינה חושית – התינוק כבר רואה צבעים וראייתו למרחקים משתפרת ויכול לזהות תזוזה של עצמים.

התינוק מתחיל למלמל יותר ואף להגות צלילים ואפילו מילים. הוא מזהה  קולות וטון דיבור, מגיב לשמו ולמילים חשובות כמו: “לא”.

מבחינה קוגנטיבית – התינוק חוקר כל הזמן בעזרת ידיו ופיו וממשיך לנסות ולהגיע לכל חפץ שרואה (גם אם מוחבאים או רחוקים מהישג ידו). הזיכרון של התינוק הולך ומשתפר וזה זמן מעולה להקריא ספרים!
מבחינה חברתית – נהנה ממשחק עם אנשים נוספים, מתעניין בדמויות במראה ומגיב להבעות פנים של אחרים.  תתפרעי עם הפרצופים! הם כל כך נהנים מזה ולאט לאט מנסים לחקות אותנו וזה ממיס!

לקראת גיל שנה, תינוקך מתחיל להיות מר דעתן ויודע בדיוק מה רוצה – תזרמי איתו כמה שניתן, זה שלב סופר חשוב בשלבי התפתחות התינוק, בדרך להקניית עצמאות.

שלבי התפתחות התינוק בגיל שנה

קודם כל המון מזל טוב! איזה מסע התפתחותי מרגש עברתם יחד את ותינוקך☺

נכון שהרבה מקשיי ההתחלה הולכים ונהיים פשוטים יותר?! אבל כמובן שככל שהתינוק גדל יש אתגרים חדשים וגם התפתחויות מרגשות!

בגיל שנה:
מבחינה מוטורית – תינוקך ככל הנראה יושב ללא תמיכה וזוחל על ביטנו קדימה. הוא עובר מישיבה לזחילה (על ארבע) ואפילו נעמד ונעזר ברהיטים כדי ללכת. הוא עשוי ללכת מספר צעדים עצמאית ללא עזרה! לא לשכוח שלכל תינוק יש את הזמן שלו ואם אתם עדיין לא שם, אז עוד קצת…

מבחינה קוגנטיבית –  הוא בוחן חפצים באמצעות זריקה, טילטול, בעיטה וכו’. הוא מצליח למצוא בקלות חפצים שהיו מוחבאים ואף להשתמש בחפצים השונים כדי: להאכיל את עצמו בכפית, לשתות מכוס ואפילו לעשות סוויפ בפלאפון שלך☺.  הוא מבין הרבה ממה ששומע ויודע לשייך מילים שונות לחפצים ולמה שנמצא סביבו.

מבחינה שפתית – מתייחס יותר לדיבור ואפילו מגיב (עם חיוך או ניענוע ראש) בהתלהבות למילים  שונות כמו: “אמא” ו”אבא” ואפילו מנסה בעצמו לומר אותם ולחקות מילים.

מבחינה חברתית – תינוקך מבין שאתם לא אחד ושאת יישות נפרדת ממנו, דבר היכול להוביל לחרדת נטישה, פחדים, בכי ולחרדה בפני זרים ולכן חשוב לנסות להקנות ביטחון ככל שניתן: להתייחס ולהיות שם לצידו, כשנראה שזקוק לך. 

תהני מכל רגע ותזכרי שהוא כבר איש קטן לכל דבר והוא בודק אותך כל הזמן: לראות איך תגיבי למעשיו השונים ואפילו נהנה לחקות אותך☺ כדי למשוך תשומת לב.

מאמרים נוספים באתר ילדתי

טליה שחר – מטפלת LI-CBT

היום שאחרי הלידה, חרדה אחרי לידה
0526678028

לדרמן אנקה – צלמת

היום שאחרי הלידה, מתנה מפנקת ללידה
0543157115

רותם סול פיזיותרפיה, פילטיס שיקומי ואימון גופני

אימון אישי, היום שאחרי הלידה
0544445576
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.