התפתחות תינוקות – שלב אחר שלב

תחשבו איזה מדהים ומרגש זה שמתינוק חסר אונים, אנחנו זוכות לראות שלב אחרי שלב איך התינוק שלנו הופך לפעוט שמתחיל ללכת ולדבר.
תינוקות מתפתחים ומשתנים בקצב מטורף וכל חודש מביא איתו שינויים מרגשים וחדשים בהתפתחות.
עם כל ההתרגשות שסביב התפתחות התינוק, להורים רבים יש נטייה להתמקד בלו"ז ולראות מה מצופה מהתינוק מבחינה התפתחותית, בכל חודש כדי לוודא שהכל תקין.
חשוב לזכור שאבני הדרך והשלבים השונים בהתפתחות תינוקות לפי חודשים, משתנה בין תינוק לתינוק. ישנם תינוקות שלא יתקדמו לפי הספר ואפילו יחליפו בין השלבים השונים בהתפתחות תינוקות לפי חודשים: יקדימו בשלב אחד ויאחרו בשלב אחר, לדוגמא.
ברוב שלבי ההתפתחות, הטווח הוא די רחב כך שתינוק אחד כבר יאמר את מילתו הראשונה בגיל שמונה חודשים לעומת תינוק אחר שרק אחרי גיל שנה יתחיל לדבר. גם לגבי הליכה – תינוק אחד יצעד לראשונה בגיל תשעה חודשים ואחר יתחיל ללכת בגיל שנה וחצי.
התפתחות תינוקות לפי חודשים:

רגל תינוק
קרדיט תמונה: canva

בחודש הראשון לחייו:

התינוק עדיין מסתגל לעולם, לומד לזהות את קולך ולזהות אותך וחפצים קרובים, כשאת מאכילה את תינוקך, תנסי להזיז את ראשך מצד לצד לראות אם מנסה לעקוב אחרי תזוזותיך.
שימי לב שאם הוא מנסה לדבר ויוצא מפיו צליל פרט לבכי, חשוב לחזור אחריו כדי לעודד התפתחות ותקשורת. גם באמצעות מימיקה הוא לומד המון.
הוא לאט לאט מחזיק את ראשו ומסובב אותו ואף עשוי להרים את ראשו כאשר שוכב על בטנו לזוית של כ-45 מעלות. ועדיין חשוב מאוד לשים לב כן לתמוך בראשו כי הוא עדיין נשמט אחורה.
אם עד עכשיו החיוכים היו רפלקסיביים, את הולכת להתרגש ובגדול כי לקראת סוף החודש הראשון הוא יחייך חיוך רצוני כשלרוב עיניו יפתחו וינצנצו וגם ליבך יתרחב.

בחודש השני לחייו:

תינוקך יותר מודע למתרחש מסביב, שם לב לצלילים ומזהה פרצופים מוכרים באמצעות קשר עין, מנסה לעקוב אחרי שפתיך כשמדברת ובכללי מעוניין להיות יותר מעורב במתרחש וללמוד על העולם.
הוא לאט לאט מגלה את ידיו וזה כל כך חמוד לראות איך מבין שיכול להזיז את אצבעותיו ולשחק עם ידיו.
כדאי להציע לו צעצועים תואמים לשלב זה של התפתחות תינוקות שירגיש ויחוש במו ידיו☺.

התפתחות תינוקות: החודש השלישי

היית מאמינה שהגעת לשלב שיתכן והתינוק שלך כבר ממש מצחקק לו בקול? אם אתם עדיין לא שם, יש למה לצפות, זה מתקרב וזה ממיס.
תינוקך כבר רואה יותר טוב צבעים בוהקים וצעצועים בעלי טקסטורות שונות ורעשים מרתקים אותו. הוא מנסה להושיט את ידיו לעבר משחקים ואפילו מצליח לתפוס ולהכניסם לפיו.
התהפכות! חלק מהותי בהתפתחות תינוקות הוא שלב זה ויש מצב שכבר חפרו לך ושאלו אם תינוקך כבר התהפך.
כמו תמיד, אצל חלק מהתינוקות שלב זה יקרה מוקדם יותר וכבר עכשיו ניתן יהיה לראות התהפכות לצד אחד (בטן לגב או גב לבטן) ואצל תינוקות אחרים שלב זה יגיע מאוחר יותר וזה לא אומר כלום, כי וואלה בסוף כולם יתהפכו, נכון?!
חשוב: בשום אופן לא להשאיר אותם לבד וללא השגחה על מקום גבוה (אין להזיז את ידך, אפילו לא לשנייה, כשעל משטח ההחתלה!) אלא רק על משטח על הרצפה/לול עם מזרן או כל פיתרון בטיחותי כדי אחר.

התפתחות התינוק – החודש הרביעי:

בשלב זה תינוקך כבר מצחקחק ואפילו מקשקש – חשוב להמשיך לעודד ולדבר איתו כדי לעזור לו ולביטחון שלו בשלב התפתחותי זה.

חגורת הכתפיים מתחזקת והוא מסובב את ראשו ועוקב אחרי המתרחש ומנסה להישען ולהרים את גופו כששוכב על בטנו.

בשלב זה חלק מהתינוקות מתחילים ללמוד להעסיק את עצמם ולשחק במשחקים תוך כדי שהם חוקרים את חוש המישוש ואת חוש הראייה.

החודש החמישי בהתפתחות תינוקות:

הזמן שהתינוק שוכב על הבטן, מתארך והוא כבר מתחיל להתהפך מצד לצד.
הקורדינציה מתפתחת והוא שולט יותר טוב על גופו ועל תנועותיו מבחינה מוטורית. גם מבחינה שכלית הוא מתחיל לזכור מילים ושמות, אז שווה לקרוא בשמו ולתרגל איתם מילים פשוטות כמו: "כן", "לא", "בקבוק", "ביי-ביי" וכו'.

תינוק בגיל חצי שנה
קרדיט תמונה: canva

התפתחות תינוקות – החודש השישי

מהחודש הזה ואילך, התינוק מכיר את גופו ואת תחושות גופו יותר ויותר ואצל חלק מהתינוקות ייתכנו ניצני זחילה (הוא מסתובב סביב עצמו, מצליח להרים את גופו כלפי מעלה כשבשכיבה על הבטן). חלק מהתינוקות עשויים לפתח חרדת נטישה ופחות מעוניינים בפרידות ובהישארות עם אחרים.

בנוסף, התינוק מגלה את הידיים באמצעות מחיאות כפיים לדוגמא, ואת נושא האחיזה ובחינת סיבה/תוצאה באמצעות זריקתם של חפצים שונים על הרצפה.

החודש השביעי – התפתחות התינוק

התינוק נהיה סקרן יותר ויותר ומגלה עניין במשחקים איתך כמו"קו-קו" כשאת מתחבאת מאחורי חיתול בד לדוגמא וצצה.

התינוק בשלב זה מתחיל עם ניסיונות זחילה: ייתכן שבהתחלה מושך את עצמו קדימה כששוכב על הבטן, לאחר מכן מרים את עצמו כלפי מעלה באמצעות הידיים והברכיים ומתחיל להתנדנד קדימה-אחורה. חשוב בשלב הזה לתת להם את הזמן שלהם תוך כדי מלא מילות עידוד.

האחיזה שלהם נהיית מדוייקת יותר וחשוב להרחיק חפצים מסוכנים מהם וגם להשגיח כל הזמן ולרכך את האזורים מסביב עם מזרנים/שמיכות כי הם לעיתים מצליחים להשעין את עצמם על שולחן/ספה.

התפתחות תינוקות – החודש השמיני

הם מתחזקים וכבר ממש מצליחים להרים את עצמם ולהישען על כסא/שולחן (חשוב לוודא להיות בקירבתם ושהחפצים עליהם הם נשענים, יציבים. ניתן לכוון ולעודד אותם לקחת חפץ/צעצוע מכסא יציב שאתם על ידם.
ייתכן והתינוק כבר הוגה צלילים ומילים ממש. חשוב להקריא להם סיפורים, להצביע על דברים שונים ולציין מה זה בפניהם. הם כבר לגמרי קולטים המון!

התינוק, לרוב כבר מתיישב לבד וזוחל גם לפנים וגם לאחור.

חודש תשיעי – בהתפתחות התינוק

בשלב הזה התינוק כבר אוחז ושולף חפצים ועל כן, חשוב לשים לב שאין בבית חפצים חדים או שאינם בטיחותיים.
חלק מהתינוקות כבר זוחלים ממקום למקום ואפילו מתיישבים עצמאית. גם פה מבחינה בטיחותית לשים לב מה יש בסביבתם, כי הם גם מרבים להכניס כמעט כל דבר לפה (בעיקר כדי להקל על בקיעת שיניים) וגם נהנים להשליך חפצים.
המימיקה שלנו היא מאוד חשובה בשלב זה של התפתחות תינוקות, כי כך הם לומדים הכי טוב ואף מנסים לחקות אותנו.

חודש עשירי – התפתחות תינוקות

זיכרונו של התינוק ממש משתפר והוא נהנה לקרוא את אותו הסיפור שוב ושוב.. ושוב… חשוב לזרום איתו כי זה מעודד ומקנה לו ביטחון עצמי.

בנוסף התינוק כבר מודע לעובדה שחפץ קיים, גם אם אינו נראה (למשל יחפש וירים מתחת לשמיכה אם אינו מוצא מה שרוצה).

יכולת התנועה של התינוקות משתפרת מאוד ובגיל זה הם אף מסוגלים להתרומם ולהיעמד, לרוב באמצעות תמיכה של רהיט וחלק מהתינוקות כבר מתחילים לנסות להתקדם מס' צעדים לבדם, ללא עזרה. זה הזמן לדאוג לענייני בטיחות בבית ( מחסום מדרגות, חומרי ניקוי במקום גבוהה וכו').

החודש האחד עשר בהתפתחות התינוק

מעכשיו, התינוק שלך מר. דעתן ועם אופי ורצונות משלו ולא מתבייש בכלל להבהיר לך בדיוק מה הוא אוהב/רוצה ומה פחות (היוש למאבק החדש שבהחלפת חיתולים).

החיובי שבזה זה שזה שלב מאוד חשוב בהתפתחות תינוקות, בדרך להקניית ורכישת עצמאות.

המוטוריקה העדינה שלהם משתפרת והם כבר מעוניינים לנסות ולהאכיל את עצמם, לנופף ביד לשלום, לדחוף חפצים/משחקים על גלגלים.

בשלב הזה ועד גיל שנה ושלושה חודשים התינוק ממש מנסה להתחיל ללכת – אפשר ורצוי לתת לו יד ולעזור לו, תוך הסברים והקניית גבולות ברורים מה מותר ומה אסור (לדוגמא: הולכים על המדרכה ולא לכיוון הכביש).

התפתחות תינוקות בגיל שנה

יתכן ותינוקך כבר די עצמאי בהליכה (אצל חלק מהתינוקות זה מגיע בשלב מאוחר יותר, כן?!) וכבר די עצמאי בכלליות (מטפס, מתכופף ומרים מהריצפה ואפילו לקשקש עם כלי כתיבה).

תינוקך מבין שאתם שתי ישויות שונות, דבר היכול להוביל לחרדת נטישה ולחרדה בפני זרים ולכן חשוב לנסות להקנות ביטחון ככל שניתן: להתייחס ולהיות שם לצידו, כשנראה שזקוק לך.

והכי חשוב – קולולולו! מזל טוב לגיל שנה!

עם כמה שהמסע קשוח – איזה מסע מרגש עברתם יחד השנה, הא?! מתינוק שרק נולד ובקושי זז, לתינוק עם רצונות משלו שמתהפך, זוחל ואף הולך!

והיי לא להיפגע אם בתור מתנת יומולדת הוא קורא לך: "דאדא" או "אבבבא" או "אתזה" – זה רק עוד שלב בהתפתחות תינוקות☺..

ליבי – מנחת הורים לתינוקות

גמילה מחיתולים, הדרכת הורים
0505784398

רותם סול פיזיותרפיה, פילטיס שיקומי ואימון גופני

אימון אישי, היום שאחרי הלידה
0544445576

יעל רובינשטיין – מלווה ומאמנת נשים לבחור בעצמן

אימון אישי, יעוד וקריירה
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.