מוערך שעד כ-15% מן הזוגות אשר מנסים להיכנס להריון יגיעו לטיפולי פוריות שונים. כך הם יצליחו ללדת ולממש את רצונם העז להיות הורים. מתוך אותם חמישה עשר אחוזים, אצל כ-40% מהזוגות מאובחנת בעיית פוריות אצל האישה. במקרים בהם שחלת האישה אינה מייצרת מספיק ביציות איכותיות הדרושות להפריה, אפשר להיעזר בתהליך של תרומת ביציות, אשר מאפשר הריון מביצית שהיא לא של האם. יחד עם העלייה הממוצעת בגילאי הכניסה להריון, עלה הצורך בתרומת ביציות. בשונה מגבר, אשר מייצר זרע לאורך כל חייו, חשוב לציין כי אישה מגיעה לעולם עם כל הביציות שיהיו לה עד סוף ימי חייה ולאורך השנים הביציות מאבדות מאיכותן, בעיקר באזור גילאי 35-40.
מידע כללי על תרומת ביציות
תרומת ביציות כוללת תורמת אשר מספקת את הביציות למקבלת הביציות כדי שתיכנס להריון. לעיתים נמענת זו היא האמא המיועדת ולעיתים מדובר בפונדקאית אשר תישא את ההיריון עבור ההורים המיועדים. מחקרים הראו שבין 5 ל-24 ביציות ישאבו החוצה בכל מחזור שאיבה. מספר הביציות אשר ניתן לשאוב מתבסס רק על יכולת הבשלת הביציות שיש לכל תורמת ועל פי ההנחיות הספציפיות אשר המרפאה פועלת לפיהן.
גובה הפיצוי לתורמת ביציות ותהליך השאיבה
הפיצוי עבור תרומת הביציות משתנה כמובן לפי המדינה בה הנשים תורמות. בישראל גובה הפיצוי עבור תרומת ביציות עומד על 20 אלף ש”ח. בזמן שהתורמת מטופלת בטיפולי פוריות, גובה הפיצוי הכספי הוא כחצי מן הסכום הכללי.
איך זה עובד?
בזמן המחזור, התורמת של הביציות תיקח תרופות שונות בשביל ההזרקה. תרופות אלו יעוררו את השחלות בשביל לייצר ביציות רבות. תרופות ספציפיות יכולות לכלול הורמונים שונים שהם מעוררי זקיקים שעוזרים לייצר הרבה יותר ביציות וזקיקים שעוזרים להבשיל אותם. בשלב הראשון התורמת תקבל מנה של גונדוטרופין אשר נקרא לפעמים “זריקת הטריגר”. הרופא יסיר את הביציות בתהליך אשר נקרא שאיבת ביציות. השאיבה מבוצעת על ידי מחט מיוחדת אשר מחוברת אל מכשיר אולטרסאונד טרנסווגינלי.
קבלת אישור להליך תרומת הביצית
החוק הקיים במדינת ישראל מחייב את העמידה בכמה קריטריונים לפני שנשים יוכלו לתרום ביציות. כגון:
- תורמת הביציות יכולה להיות אישה אשר נמצאת בתהליך של הפריה חוץ גופית בעצמה או תורמת שהיא מתנדבת אך בטווח גילאי 21 – 35
- התורמת לא יכולה להיות נשואה כלל, למעט מספר מקרים חריגים מאוד אשר בהן ניתן אישור מיוחד מהועדה
- התורמת אינה קרובת משפחה של אחד מן ההורים
- ההסכמה לתרומה של הביציות צריכה להיעשות מתוך רצון חופשי
האם הליך זה בטוח?
תרומה של ביצית אשר נעשית בפיקוח צמוד ביותר של איש מקצוע רפואי מוסמך, היא תהליך בטוח והיא לא נושאת סיכונים שהם בריאותיים וארוכי טווח. מחקרים רבים מראים שלמרבית הנשים הצעירות יש כארבע מאות אלף ביציות. בטווח הרחוק במידה והאישה תחליט לתרום ביציות במשך מספר מחזורים, עדיין יישארו ביציות רבות פנויות בעתיד. אולם, עשויים להיות מספר סיכונים וגם תופעות לוואי בטווח הקצר, כמו לדוגמא, הריון, בגלל שתורמת הביציות נוטלת מספר תרופות המעוררות את השחלות שלה, היא תהיה בסיכון מוגבר להיכנס להריון בתקופה הזאת. לכן חשוב מאוד להימנע מיחסי מין בתקופה של הטיפול. בנוגע לעלייה במשקל, גם אם מדובר ואנחנו מדגישים "רק" על מצב זמני, כן ניתן לזהות עלייה קלה במשקל בזמן נטילה של התרופות.
הכתבה בחסות: ביי פוסט