ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

פשפושים: התרוקנות מחוץ לחיתול מגיל לידה. איך לגדל תינוק בלי חיתולים?

“אמא, יש לי פיפי!”
“בוא חמוד, נלך ואמא תעזור לך להתפנות”.
נשמע סביר כשזה קורה בגילאי שנתיים-שלוש, אבל מה אם הייתי אומרת לך שהוא יכול לומר לך את זה כבר מגיל לידה? כן, כן! זה ממש אפשרי, כבר מגיל לידה את יכולה ללמוד איך להבין ולדבר עם התינוק שלך, באמצעות שפת הגוף של התינוקות.
יותר ויותר תינוקות בני יומם גדלים בלי חיתולים ומפשפשים בסיר מגיל שבועות ספורים. האם “פשפושים” זה איזה טרנד חדש וחולף או שזו תופעה מבוססת מחקרית? ואולי גם וגם?
אז כן. הוכח מחקרית שכבר מגיל לידה תינוקות שולטים בסוגרים שלהם. זאת, בניגוד לדעה הרווחת שתינוקות פשוט מתרוקנים באופן אוטומטי כאשר השלפוחית שלהם מתמלאת. בנוסף, הוכח כי הם נולדו עם האינסטינקט הבסיסי לשמור על היגיינת גופם ולכן בדרך כלל לא יתרוקנו על עצמם. מכאן, שאם נלמד אותם כיצד להתרוקן בצורה רצונית, לפי גישת ה”פשפושים” נוכל למנף את הלמידה הזאת לטובת התינוק שלנו ולטובתנו.

איך להבין ולדבר עם התינוק שלך?

גם אם כעת זה נראה לך מורכב או מאתגר, לא להשתמש בחיתולים בכלל, תוכלי ליהנות מהיתרונות המשמעותיים של הבנת שפת הגוף של התינוק שלך(מוזמנת לכתבה: איך להבין ולדבר עם התינוק שלך? על שפת הגוף של התינוקות).
התינוק שלך יודע לאותת בשפת גופו כאשר הוא צריך להתפנות. הוא מאותת בשפת הגוף שלו, סימנים טבעיים, לא רצוניים. אם תנסי לתצפת עליו ללא החיתול (ואת אמיצה וממש מסוגלת! משטח החתלה או תחתונים קטנטנים יעזרו לך כאן), ולרשום מה הוא עושה – תנועות הגפיים, הבעות הפנים, הקולות -לפני ההתרוקנות, תוכלי עד מהרה להבין אילו סימנים הוא עושה בדיוק לפני שיש לו פיפי. הסימנים מדויקים, ויחזרו על עצמם בכל פעם שיהיה לו פיפי. כאן את כבר תחליטי אם להתקדם הלאה לפשפושים או להשאיר את העניין ברמת שימור המודעות לפיפי/קקי בלבד. אז תוכלי לציין בפניו שאת רואה שיש לו פיפי/קקי והוא יכול להתרוקן בחיתול. בכדי לשמר את אותו אינסטינקט בסיסי להתרוקנות, עליך לתקשר עמו על כך פעם ביום בלבד! לכן, זה ממש פשוט ונגיש.

תינוק שוכב על משטח החתלה עם חיתול, כדי שאמו תבדוק את נושא הפשפושים, כחלק מהתקשורת עם התינוק ואיך להבין ולדבר עם התינוק על מנת לדעת מתי הוא צריך להתרוקן
צילום: תמר שמש

למה זה חשוב לדעת שיש לו פיפי?

כמה פעמים קרה שלא הבנת מדוע הוא מתנתק פתאום מהשד באמצע האוכל? ואז הספקות הרבים שעולים בליבך מתחילים לנקר: “אוי, אין לי מספיק חלב! הזרם לא חזק מספיק! שלא יהיה רעב”…”אולי אשלים לו בקבוק תמ”ל”; ועוד ועוד… אבל רגע! אולי פשוט יש לו פיפי. כשלך יש פיפי את מסוגלת לאכול טוב? אולי הוא פשוט מתכוון לומר:”רגע אמא, אני מתרוקן וכבר חוזר לאכול”.
או שאת מנסה להרדים אותו. את יודעת שהוא אכל, עשה גרעפס והחלפת לו חיתול; ובכל זאת הוא לא נרדם! מה קרה לו? אולי פשוט יש לו פיפי וזה מפריע לו להיכנס לשינה עמוקה. האם את מצליחה להירדם כשיש לך פיפי?
ברגע שתכירי את הסימנים לפיפי אצל התינוק שלך, תחשבי כמה תסכול תוכלי לחסוך מעצמך וממנו כשתביני מה הוא צריך בדיוק. בארבעת החודשים הראשונים לחייו הוא עושה בין 24-18 פעמים פיפי ביום! יש כאן המון הזדמנויות ללמידה! כך תוכלי לדעת איך להבין ולדבר עם התינוק שלך.

איך מגיעים תכל’ס לפשפושים?

ברגע שזיהית את הסימן המדויק לפיפי-תוכלי להצמיד לכך סימן מוסכם ביניכם. למשל, תנועת אגרוף קפוץ ומסובב, בצירוף הצליל פשש…פשש… לאט לאט התינוק יחבר את התחושה הגופנית שלו אל הסימן שאת מאותת לו, ויתחיל בהדרגה לאותת כך בעצמו בכל פעם שיהיה לו פיפי. זו בדיוק תחילתה של התקשורת המשותפת ביניכם, וכאן קורה הקסם!

תינוק שוכב על משטח פעילות צבעוני, בחולצה כתומה ומסתכל על אמו שמאגרפת את ידה עם חיוך על מנת להבין ולדבר עם התינוק ולסמן לו בשפת הגוף של התינוקות על פשפושים - התרוקנות
צילום: תמר שמש

בשלב הבא, אם תרצי, תוכלי ללמד אותו מה עושים עם הצורך הזה (בדיוק! מתרוקנים בסיר או בשירותים) וכך באמצעות התקשורת ביניכם, תצליחו לבסס התרוקנות ללא חיתולים. אלו הם הפשפושים.
אין לתאר מה זה יעשה ליחסי האמון ביניכם, כמה מודעות בריאה תהיה לו לגופו ולצרכיו, כמה זה יעזור למוטוריקה נכונה יותר ולעצמאות גדולה יותר מצידו, וכמובן חסכון בתפרחות חיתולים וגירודים, ועוד לא דיברנו על תהליך גמילה מחיתולים שלמעשה כמעט ולא יהיה רלוונטי עבורו. איזו הקלה!

איך ליישם באופן חלקי או מלא? איך לזהות במדויק את הסימנים של התינוק שלך? ואילו עוד יתרונות יש לפשפושים? אשמח להרחיב על כך בסדנה הפרונטלית הקרובה. לבירור פרטים אני מזמינה אותך להתקשר 050-5784398 וגם לעקוב אחרי בדף הפייסבוק ליבי מנחת הורים לתינוקות ופעוטות, יועצת שינה וגמילה מחיתולים, מומחית לשפת גוף של תינוקות.

הכתבה נכתבה על בסיס גישת small talk.

צלמת: טלי דברת

על מחברת הכתבה:

ליבי כהן

מנחת הורים לתינוקות ופעוטות, יועצת שינה וגמילה מחיתולים, מומחית לשפת גוף של תינוקות. 050-5784398

נעה ליבוביץ’ – מדריכת הנקה, דולה לאחר לידה ומנחת בית פתוח

דולה לאחר לידה, מדריכת הנקה
0505347633

SPINE STUDIO BY SHIRA OREN

מדריכת פילאטיס, שינויים בגוף ובנפש
0524763923

ענבר אופק בשבילך

דולה לאחר לידה, דולה ללידה
0523701137
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

6 תגובות

    1. תודה זה באמת נושא מרתק שרובנו לא מכירים וגם למי שפחות מתאים זה כל כך עוזר להבין את הסימנים בשפת הגוף של התינוק

  1. עם הבן הראשון שלי הרגשתי שפשפושים גדולים עליי, שזה דורש ממני רמת קשב שלא יכולתי לתת. אז את הסיר הוא הכיר רק בגיל חצי שנה כשידעתי לזהות שקקי הוא עושה רק כשהוא במנח ישיבה.
    אבל אז נולד הבן השני שלי ועשה לי בית הספר, כבר בבית החולים סירב לעשות קקי בחיתול ורק כאשר פתחתי את החיתול התחיל לעשות. בהתחלה חשבתי שזה היה במקרה, אבל שמחתי. ואז זה קרה שוב ושוב.
    קשה לי לתאר את האושר, את תחושת החיבור הנפלאה הזו, את הידיעה שאני יודעת בדיוק מה הוא מסמן לי. שבאמת ההתנתקות הזו מהשד ותנועת הרגליים באי שקט שכזה, זה סימן שהוא צריך להתפנות. אז הורדתי חיתול, הנחתי אותו עליי עם קערה מתחתיו והנקתי. עבורי, לא היה דבר טבעי מזה בעולם.
    ויותר מזה, היה בזה סיפוק אדיר, תיקון לתחושת חוסר האונים וחוסר ההבנה של שהייתה לי עם הבן הראשון שלי בחמשת החודשים הראשונים שלו.

    1. וואו איזה מדהים לשמוע על התקשורת ביניכם ואיך שהבנת מה הוא צריך מגיל כל כך צעיר! תודה רבה על השיתוף המרגש

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.