ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

מתי תינוק זוחל? ואיך אפשר לעודד אותו לזחול

זחילה היא אחת מאבני הדרך שבהתפתחות התינוק. השאלה מתי תינוק זוחל מאוד משתנה בין תינוק לתינוק ולרוב תקרה מתישהו בין שלב הישיבה לשלב ההליכה.

מכיוון שכל תינוק הוא ייחודי, כל תינוק גם יזחל בקצב שלו ובדרך הייחודית שלו. ישנם סוגים רבים של זחילה ויהיו תינוקות שיתחילו לזחול בצורה מסויימת וישנו תוך כדי את אופן הזחילה לצורה אחרת ויהיו כאלו שיעדיפו לדבוק בסוג זחילה אחד עד שיתחילו לרוץ☺.

תכלס: באיזה גיל ומתי תינוק זוחל?

לרוב, תינוקות יתחילו לזחול החל מהחודש התשיעי לחייהם. כמובן שמתי תינוק זוחל תלוי בכל כך הרבה גורמים: יש את המקדימים שיתחילו לזחול בגיל חצי שנה-שבעה חודשים, יש את אלו שיקחו את הזמן באיזי ויש תינוקות שלגמרי ידלגו על שלב הזחילה ומישיבה, יעמדו ויתחילו ללכת. 

חשוב לזכור שמתי תינוק זוחל זה לא האישיו העיקרי כאן, אם הוא מתחיל “על פי הספר” או קצת אחרי… חשוב לעודד כשזה מגיע כי זה שלב מרגש לא רק עבורינו אלא גם עבור התינוק שלנו! הוא הופך לסוג של עצמאי שיכול לנוע ללא עזרתנו ממקום למקום ולגלות עולם חדש ומרתק! תחשבו רגע איזה מרגש ומספק זה עבורו!

התפתחות תינוק בזחילה
קרדיט תמונה: canva

מהם סוגי הזחילה הנפוצים שקיימים בשוק☺?

ישנם סוגי זחילה שונים, רבים ויצירתיים והסוג שיבחר משתנה בין תינוק לתינוק, לפניכן כמה מהסוגים הנפוצים:

  • זחילת גחון – כאשר בטן וגוף התינוק צמודים לרצפה והתינוק דוחף את עצמו קדימה או בתנועה סיבובית, באמצעות הידיים.
  • זחילת זחל – התינוק מרים את פלג גופו העליון כשהוא נעזר בכפות ידיו ואז מפיל את עצמו על החזה. זוהי התחלה בה לומד איך לנוע.
  • זחילה לאחור – זחילת גחון לאחור, התינוק מתקדם אחורנית כשגופו צמוד לרצפה ובאמצעות ידיו.
  • זחילת דב – נקראית גם זחילת ארבע מכיוון שהתינוק מיישר את ידיו ורגליו ועומד גם על רגליו וגם על ידיו כדי להתקדם (ביוגה: מנח הכלב מביט מטה).
  • זחילה קלאסית – כשמה כן היא, כפי שלרוב נדמיין בראשנו איך נראית זחילה. היא נקראית גם זחילה על שש מכיוון שהתינוק מרים את עצמו, נעמד על הברכיים ומאזן את עצמו ומתקדם באמצעות הידיים, הברכיים והרגליים קדימה (ההתקדמות מתבצעת באמצעות יד נגדית לרגל).
  • זחילה על הישבן – כשהתינוק מתחיל ללמוד איך לזחול, יתכן ויבחן סוג זחילה זה: התינוק יושב ובאמצעות הרגליים הוא דוחף את עצמו קדימה.

איך אני יכולה ללמד את התינוק שלי לזחול?

ישנם מספר דרכים בהם את יכולה לעזור לתינוקך לגלות את ה’זחילה’.

  1. זמן בטן – תדאגי לכך שהתינוק.ת מקבל.ת זמן מכובד של ‘זמן בטן’ (בערות ובהשגחה כמובן!) כך מחזקים ומאמנים את השרירים הנחוצים (גב, צוואר וידיים) כדי להתרומם ולהתחיל לזחול.
  2. לעודד ישיבה – על משטח מרופד או מזרן, ניתן לעזור בישיבה תחילה, כדי לתמוך ולהיות על יד (במקרה של נפילה) ולאט לאט לראות כשמוכנים, לנסות לאפשר ישיבה עצמאית. הישיבה עוזרת לפתח את שרירי הגב ושרירי הבטן. כך לאט לאט הם מטים את עצמם קדימה, מתנדנדים, נעמדים בפלאנק לדוגמא ומבינים קצת יותר לעומק את התחלת הזחילה.
  3. משחקים! – מה יותר כיף מלעודד זחילה באמצעות משחק?! ניקח צעצוע “מרגש” ונניח אותו קרוב לתינוק.ת, אבל לא קרוב מידי כדי לעודד אותו.ה להתקדם לעבר הצעצוע.

מה אם התינוק עדיין לא זוחל?

כפי שציינו קודם מתי תינוק זוחל תלוי בפרמטרים שונים וישנם תינוקות שיקחו את הזמן ואף ידלגו על שלב הזחילה לגמרי.

בעיקרון ובכלליות, זו אינה אמורה להוות סיבה לדאגה. אם התינוק אינו משתמש בשני צידי גופו בצורה שווה ו/או מתעכב מעט גם בשלבים התפתחותיים נוספים מבחינה מוטורית, שפתית ו/או חברתית יש לבדוק ולהתייעץ עם הרופא.ה.

חשוב להתייעץ כדי לבחון כמובן וכדי להסיר דאגה מלבך. הרבה פעמים אלה שהקדימו בזחילה, יהנו להישאר בשלב התפתחותי זה ולאו דווקא יהיו הראשונים ללכת ויש גם כאלו שמדלגים על לזחול ומתחילים לרוץ- אין חוקים! רק חשוב לבדוק ולעקוב אם וכשיש ספק. מוזמנת לכתבה מפורטת אצלנו על שלבי התפתחות התינוק.

תינוק בזחילה ועמידה
קרדיט תמונה: canva

זחילה ואיך לשמור על בטיחות התינוק.ת

לא באמת קריטי מתי תינוק זוחל אלא חשוב לזכור שברגע שהם מתחילים, תופתעי מקצב התקדמות העניינים וחשוב לדאוג לבטיחותם במרחב.

  • לדאוג להלביש בצורה שמתאימה לתנועה – מכנס ארוך שמרופד מעט וסטרצ’י יכול לעזור להם לנוע במרחב ביתר קלות וללא שיפשופים לא נעימים בברכיים/ברגליים.
  • לדאוג לסביבה בטוחה – זה הזמן להזיז את כל השבירים ודברי הערך מהטווח ולהיות עם אלף עיניים והשגחה מתמדת על התינוק.ת.
  • במידה ויש מדרגות בתוך הבית – לדאוג למחסומים מיוחדים (מלמעלה ומלמטה) ובשלבים מתקדמים יותר, כדי ללמד אותם להתמודד עם המדרגות – ניתן לשים את המחסום  2-3 מדרגות מעל כדי לאפשר היכרות וטיפוס. כמובן שבהשגחה צמודה ורק מס’ מדרגות בודדות חשופות בתור התחלה.
  • ללמד שאין לטפס על רהיטים – שולחן קפה, ארון ספרים – כמובן שאם הם מנסים ישר להגיד “לא” ולהוריד אותם בעדינות ולהזכיר שוב ושוב ש”על רהיטים לא מטפסים”. חשוב להעביר למקום אחר שבטיחותי לזחול/לטפס (על משטח למשל עם צעצוע עומד), בסוף המסר יובהר אבל עד אז ממש חשוב להיות על ידם ולוודא שרהיטים (כמו ארוניות ספרים לדוגמא), צמודים לקיר ושלא יכולים פתאום להתמוטט מטיפוס חלילה.

כמו בשלבי התפתחות שונים אצל תינוקות, גם שלב הזחילה הוא שלב מהותי ואבן דרך משמעותית עבורנו ובעיקר עבור התינוק. מרוב התרגשות, חוויות וגירויים, הגיוני שהתינוק (ואתם!) תחוו שיבושים בשינה, כי המוח מאבד את כל ההתרגשות הזו, בעיקר לפני ובזמן שינה. כמובן שזה עשוי להיות מתיש ולכן חשוב לנסות בסוף יום להוריד קצת הילוך ולהעניק המון חום והכלה. ויאללה תתכונני כבר לשלב הבא: בקרוב ממש הבייבי יקפוץ, ירוץ, ירקוד ויהיה בכל מקום אז תגיעי מוכנה.

קראי גם את המאמרים הבאים:

Mk home

ארגון הבית, היום שאחרי הלידה
0548054932

שירלי כנעני מאמנת

אימון אישי
0543352211

הקסם של לייה

הילינג אנרגטי, רפלקסולוגיה
0542182148
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.