למרבה הצער, עם כל הטכנולוגיה והקדמה, המחלה הארורה הזו טרם נכחדה מהעולם. בשונה ממחלות אחרות וסוגי סרטן שונים, כאשר מדובר בסרטן השד, "גילוי מוקדם מציל חיים!" איננו סלוגן בלבד, אלא סיבה מספיק טובה לא להזניח את עצמנו וללכת להיבדק. גילוי מוקדם של סרטן השד בבדיקת ממוגרפיה מעלה את סיכויי הריפוי וההחלמה בכ-90%!!!
יש בינינו לא מעט נשים מדהימות וחזקות שהתמודדו עם הבשורה, עם הטיפולים ועם ההחלמה. נשים אלה מהוות מקור השראה לכוח רצון, לחשיבה חיובית ולאמונה. מי שנאלצה או נאלצת להתמודד עם המחלה, על כל הכרוך בה – הטיפולים הקשים או ההקרנות – ועם הריפוי, נאלצת להתמודד גם עם תהפוכות רבות ושינויים משמעותיים בכל תחומי החיים. כמובן שהדבר משפיע גם על חיי המשפחה, על הזוגיות ועל המיניות.
האם ידעתם שמיניות בריאה קשורה גם לבריאות פיזית?
כן, כן! כשטוב לכם בחיי המין, עשויה להיות לכך השפעה ישירה על הבריאות הפיזית. בנוסף, אנשים אשר אינם בקו הבריאות, יחוו לעיתים דעיכה בחשק המיני או חוסר יכולת פיזית לקיים קשר מיני, מסיבות שונות ומגוונות.
הדימוי העצמי של נשים אשר חלו בסרטן השד נפגע כמעט באופן אוטומטי, עקב המעורבות של אזור כה אינטימי בגוף, אשר עבור הרבה מהנשים מבטא סמל לנשיות. כל אישה חווה אחרת את השינוי הפיזי והנפשי ומגיבה בהתאם לכך.
לא פשוט ללמוד, אט אט, שהנשיות מתבטאת לא רק באיברי המין הפיזיים. הרי העובדה שיש לאישה אברי מין לא מעידה על מה שהיא אוהבות לעשות, לאכול, ממה היא נהנית ומה מענג אותה. בדיוק כמו שצבע עיניים או צורת השיער לא יעידו על הדברים הללו.
סרטן השד אחרי לידה
גילוי סרטן השד מתאפשר לעתים ביתר קלות דווקא אחרי לידה, בתקופת ההנקה. תקופה זו מביאה עמה מודעות רבה יותר לשד, למגע שלו ולצורתו החיצונית וכן גורמת לנו תחושות שונות באזור זה.
תקופת ההיריון והתקופה של אחרי לידה הן תקופות לא פשוטות עבור הזוגיות ובחיי המין (עוד ניתן לקרוא בכתבה:"סקס אחרי לידה-למה לא? למה כן ואיך?!"), ולכך מצטרפת כעת גם התמודדות עם החולי. בכל מה שקשור למיניות, הרי שהמחלה מרחיקה עוד יותר מהיכולת ומהרצון להיות מינית. כשאת במירוץ להציל את חייך, בפרט כאשר את אחרי לידה, אמא לילדים ובת זוג, למי יש זמן לחשוב על מיניות או להתרכז בעונג?
עם זאת, סביר להניח שמתישהו זה יגיע – השאלות על מיניות, התהיות על החשק: האם יבוא לי שוב כמו פעם? האם אצליח לחוש הנאה מיחסי המין (לעתים רבות, בין אם עברת כריתת שד ובין אם לא, הדימוי הגופני נפגע עקב המחלה ואת צריכה להכיר מחדש את גופך וללמוד לאהוב אותו שוב; בנוסף, עקב הטיפולים הכימותרפיים, נשים רבות חוות יובש נרתיקי ועוד…האם הפרטנר ייהנה איתי? שאלות אלה דומות במידה רבה לתהיות שחוות נשים רבות אחרי לידה, עקב השינויים הגופניים והנפשיים שההריון והלידה מביאים עמם.
בכתבה זו, אני רוצה להציע כמה טיפים להתמודדות. כמובן שאם אתן מרגישות שנחוצה לכן ולפרטנרים התערבות עמוקה יותר, דעו שיש מטפלים מיניים שמתמחים במיניות וחולי, כך שתמיד יש למי לפנות:
1.מיניות היא חלק מהחיים. גם בתקופות שבהן אתם לא יכולים לעשות שום דבר – כי את בטיפולים, כי כואב לך, כי את סתם בתוך עצמך – דברו על זה. דברו על כמה שזה חסר (למי מכם), דברו על החלום לחזור למיניות שהייתה או יותר טוב מכך: ליצור אחת חדשה. אל תחשבו שאם "לא עושים" את זה כרגע, גם לא מדברים את זה. ככל שתדברו את זה, יהיה לכם – ובעיקר לך – הרבה יותר קל לחזור לזה.
2. בהמשך לדיבורים. אז כרגע לא ניתן לעשות שום אקט מיני, אבל מה עם לדבר על זה? מה הייתי רוצה שתעשה לי, מה הייתי עושה לך לו רק הייתי יכולה (לו היה לי כוח, לא היה לי כואב, ועוד). גם זאת מיניות! זה מענג, זה מעלה את מדד התשוקה והחשק, זה מקרב ועוזר לא להרגיש ריחוק זוגי ומיני. פעם סיפרה לי מחלימה מסרטן, שבתקופת הטיפולים היא רכשה ספר אירוטי והיא ובעלה הקריאו אחד לשנייה חלקים ממנו. היא סיפרה שלא היה דבר יותר מעורר, מענג ומשמח עבורם מינית בתקופה ההיא והיא כל כך שמחה על כך.
3. לשבת ולדבר. על מה? על הציפיות! על מה יהיה עכשיו, על המוכנות או חוסר המוכנות שלך לחזור לקיים יחסי מין. איזה סוג של יחסי מין? עם כניסה לנרתיק? בלי כניסה לנרתיק? האם רק את תעשי לו? רק הוא יענג אותך? איפה נעים לך שייגע בך עכשיו? עם חולצה בתור התחלה? בלי חולצה? כל כך הרבה שאלות, כלכך הרבה דברים חדשים ומשמעותיים שכדאי להבין, לשוחח עליהם ולקבוע מראש בהקשר של עונג ומיניות בתקופה הזו. אני רק מבקשת מכם שלא תתעלמו מזה. אתם תראו כמה השיח – על מה שיהיה ומה שאתם זקוקים לו – חשוב. כן, גם בתקופה שזה נשאר רק בשיח. זה לחלוטין עדיף ומומלץ מאשר להתעלם ולטאטא את זה מתחת לשטיח, כי מי יודע כמה זמן תשאירו את זה שם. בהתחלה אולי זה יהיה נוח להתעלם מזה, כי מביך וקשה לדבר על הדברים, אבל מהר מאד זה יהפוך לפיל הורוד בחדר ששניכם רואים אבל לא מדברים עליו.
4. אבל מה עם הספונטניות? אני מבטיחה לכם, שככל שהזמן יעבור, אתם תיווכחו לדעת – דווקא בתקופות שבהן חווים רעידות אדמה שכאלה – כמה חשוב לדבר ולתאם ציפיות זוגיות ומיניות. דווקא עכשיו תגלו כמה הספונטניות היא לא זו שקובעת את מדד החשק, העונג והפאן, אלא בדיוק להיפך: ככל שתגיעו מוכנים לזה ותתאמו ציפיות מראש, כך תיהנו יותר.
5. זכרו, העור שלנו הוא גם מקום מענג ומעורר. אם ישנם מקומות בגופך שבהם נעים לך שבן הזוג ייגע, אפילו עם חולצה ומכנסיים קצרים, ניתן לקבוע זמן וללטף שם אחד את השנייה, במקומות החשופים – ידיים, רגליים וכו'. כשתצליחו להתחבר לזה, תבינו שזה מענג ומעורר לא פחות.
המון בריאות ו.. מיניות
על מחברת הכתבה:
עו"ס MA מטפלת פרטנית, מדריכת הורים אדלריאנית , מטפלת בזוגות ומטפלת מינית מוסמכת. 054-4909199
7 תגובות
כתבה מעולה וממש חשובה
תודה רבה. בהחלט נושא שחשוב לנו לקדם וכמובן גם להעלות את המודעות לבדיקה שגרתית כי גילוי מוקדם מציל חיים!
וואו איזה פוסט חשוב. תודה!
גישה מעניינת מאוד.
תודה רבה אנחנו בהחלט חושבות שחשוב לשים את הנושא על השולחן ולהנגיש מידע כה חשוב למי שרלוונטי
באהבה! ממש חשוב לנו לקדם את הנושא ולהזכיר שגילוי מוקדם מציל חיים!
תודה על הפוסט, הנושא חשוב