פרגני לעצמך לילה טוב: איך להרדים תינוק במיטה שלו?

את מניקה את התינוק שלך באהבה. תחושת החיבור נהדרת. מרגיש הכי נכון וטבעי שיש. הוא מתחיל להתנמנם על השד, ונרדם. את מנתקת אותו, מניחה במיטה… והוא מתעורר ובוכה. מחזירה אותו אליך, מחברת אל השד, שתי יניקות ושוב נרדם. עכשיו את מחכה כמה דקות עד שהוא רדום לגמרי. את מנתקת אותו, מעבירה למיטה, נושמת לרווחה כשהוא ממשיך לישון… המעבר צלח! את מריצה בראש מה את עושה עכשיו: נחה, שותה תה בשקט, מקלחת… ואז, ביבבה שעולה מהחדר, הכל מתפוצץ לך בפרצוף. הוא התעורר אחרי דקות בודדות."אוף…למה התעוררת? כבר נרדמת! נו…תישן תינוקי שלי…תישן…ששש…אם רק הייתי יודעת איך מרדימים תינוק במיטה שלו.."

בתמונה שעון על שולחן שברקע אמא נחה אחרי שהצליחה להרדים תינוק במיטה
צלמת: תמר שמש

איך מרדימים תינוק במיטה: הבנת המינוח 'אקטיבציה'

כדי להבין איך להרדים תינוק במיטה שלו, ראשית חשוב שתביני מה קרה בסיפור המאוד אמיתי שלמעלה. התינוק לא יודע שהמקום לשינה הוא במיטה. הוא כן יודע שכדי להירדם הוא צריך את השד – כך הוא רגיל, וכך נוח לו. זה השלב הראשון בשינה שנקרא "אקטיבציה"– הפעולות שמובילות להירדמות. גם אצלנו המבוגרים יש אקטיבציה: קריאת ספר, ביקור בפייסבוק לפני השינה, טלוויזיה, או פשוט להיכנס למיטה ולעצום עיניים, אבל התינוק לא מבין מהי תחושת העייפות ומה הוא אמור לעשות איתה. הוא לא מודע לכך שהמקום המיועד לשינה הוא במיטה. למעשה, הוא לא מודע לכך שהוא צריך לישון, ואפילו לא יודע איך להירדם! מבחינתו לפני רגע הוא היה על שד נעים ורך – איך הוא הגיע למיטה הזאת?! אמאל'ה!

כדי להרדים תינוק במיטה, תצטרכי ללמד אותו איך להירדם בלי השד (או הבקבוק). אני לא מדברת על "אימוני שינה" מפרכים ומלאי בכי בלתי פוסק. יש גם דרך אחרת: הדרגתית, נעימה ומכילה, שתאפשר לו ללמוד בהדרגה איך להירדם בעצמו במיטה, כאשר הוא מנומנם, אבל עדיין ער. דרך זו להרדמת התינוק שלך נקראת "ניתוק התניות הדרגתי". בעזרתה ננתק בהדרגה את התלות שקיימת בין השד לשינה ונייצר הקשר חדש של שינה-מיטה.

שלב אחר שלב: הרדמת תינוק בהדרגה במיטה באמצעות ניתוק התניות הדרגתי

הדרך להרדמת תינוקות בהדרגה במיטה באמצעות ניתוק התניות הדרגתי מורכבת ממספר שלבים פשוטים:
לוודא שהתינוק פנוי ללמידה : כמו מבוגרים, גם לתינוקות קשה ללמוד כשהם עייפים, רעבים או בוכים. לכן הזמן הכי טוב להתחיל ללמד אותו להירדם בהדרגה במיטה הוא כשהוא רגוע ונינוח והעייפות רק מתחילה ומתפתחת (הוא יאותת לך עליה בשפת הגוף).

הרדמה על הידיים: ברגעים בהם התינוק רגוע דברי איתו והסבירי במילים: "אהוב קטן, היום נלמד משהו חדש. להירדם במיטה ללא שד. אתה תינק כמה שתרצה, כשתתעייף אמא תעזור לך להירדם על הידיים". המשיכי להניק, כשהתינוק יראה סימני עייפות והיניקות הופכות לשטחיות, נתקי אותו בעדינות, החליפי את תנוחת ההנקה בתנוחה אחרת, והרדימי אותו על הידיים. המשיכי כך כמה ימים עד שהתינוק נרדם כך ברצון.

הרדמה במיטה עם מגע: כשתרגישי מוכנה, נעבור מהרדמה בידיים להרדמה במיטה עם מגע עמוק וממושך. אחרי כמה ימים הפכי את המגע העמוק לקל יותר. אחר כך לנוכחות לצד המיטה, שמתרחקת אט אט. כל שלב כזה ייקח מספר ימים עד שהתינוק ילמד שהוא מסוגל להירדם במיטה. חשוב להיות נוכחת, להכיל את הקושי שלו ולתקשר איתו.

בסוף התהליך תוכלי להגיע למצב בו התינוק נרדם בעצמו במיטה. תינוק שלומד זאת מתוך גישה חיובית ומכילה, לא יצטרך גורם חיצוני שירדים אותו בכל פעם שיתעורר. הגישה הזו להרדמת תינוקות במיטה מתאימה ליישום כבר מגיל לידה, כבסיס חשוב ומעודד להירדמות עצמאית.

צלמת: טלי דברת

על מחברת הכתבה:

ליבי כהן

מנחת הורים לתינוקות ופעוטות, יועצת שינה וגמילה מחיתולים, מומחית לשפת גוף של תינוקות. 050-5784398

יעל רובינשטיין – מלווה ומאמנת נשים לבחור בעצמן

אימון אישי, יעוד וקריירה

הסטודיו של ענת

מדריכת פילאטיס, שינויים בגוף ובנפש
0544343479

איקווליבריו דולה

איקווליבריו והיפוך עובר, דולה ללידה
0527761444
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

7 תגובות

  1. בהחלט להקשיב לצרכים של התינוק ולהבין שהוא לא יודע וצריך ללמד אותו
    גישה מעולה

  2. תודה רבה, תמי.
    כל תהליך שנעשה מתוך הקשבה לצרכים של התינוק, יביא איתו למידה משמעותית ויעילה יותר לטווח הארוך.
    אני שמחה שאהבת את הגישה,
    ליבי.

  3. זה בהחלט הגישה ובכל גיל לתת להם היכרות עם משהו חדש.. חשוב ממש!

  4. מה זה אומר הרדמה במיטה עם מגע עמוק וממושך? לעומת מגע קל?

    1. מליבי כהן, מחברת הכתבה:
      היי יקירה.
      מגע עמוק הכוונה למגע מורגש ואקטיבי ממש כמו עיסוי. אפשר להעביר את יד מורגשת לאורך הגוף למשך כמה דקות. כמובן שהמטרה היא שיהיה נעים, מרגיע ונוכח. אפשר בסוף לשים יד ולטפוח קלות. בשלב הזה התינוק יוכל להירדם עם המגע שלנו. השלב הבא הוא מגע פחות מורגש ושיטחי יותר בכדי לבצע ניתוק הדרגתי של ההתניה.
      בהצלחה!

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.