ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

תשוקה אחרי לידה זה חשוב, אבל מה אני עושה כשכואב לי?

כאב בנרתיק או במבוא הנרתיק בזמן קיום יחסי מין, וכן לפניהם או אחריהם, עלול להופיע בכל שלבי החיים ולאו דווקא בעקבות הריון או לידה. לכאבים אלו יש סיבות שונות: שינויים פיזיולוגיים, הורמונליים, מחלות שונות, כאב שמקורו נפשי, או כאב שמקורו היה פיזיולוגי ונפתר אך עדיין נשארה ההתמודדות הנפשית שמתבטאת גם בכאב פיזיולוגי. כאמור, ישנן נשים שהכירו את הכאב המדובר עוד לפני ההיריון וישנן נשים שעשויות לחוות כאבים בעת קיום יחסים אחרי לידה, או בזמן קיום יחסים בהריון.

לפני הכל – חשוב להיבדק!

ההמלצה הראשונה שלי היא תמיד – ללכת להיבדק! לצערי, לא כל הנשים יודעות זאת, אבל הרבה פעמים כדאי להיבדק אצל גניקולוג/ית שהם גם מטפלים מיניים בהתמחותם. אלו לרוב יבינו בצורה טובה יותר את הרגישות שבבדיקה, וגם לרוב הידע שלהם בכאבים פיזיולוגיים ממקור נפשי יהיה גדול יותר. פנייה מראש לגניקולוג בעל התמחות של טיפול מיני עשוי להיות יעיל במיוחד במניעת “נדידה” בין רופאים שלא מוצאים את הסיבה לכאב וטוענים שזה “בראש שלך”. כמובן שישנם גם גניקולוגים טובים נוספים שמודעים לבעיה, על גיווניה הרבים. נסי למצוא רופאים כאלו, דרך המלצות. אם כבר אמרו לך זאת, אגיד לך כך: זה לא בראש שלך! זה כן בנפש שלך. באמת כואב לך. ולא, את לא ממציאה את הכאב. הוא פה, הוא אמיתי והוא שלך ולכן את גם יכולה לטפל בו. כן, גם אם אף משחה או קרם או כדור טרם עזרו לך. לפעמים, צריך טיפול מדויק יותר. הכוונה לטיפול משולב – טיפול נפשי אצל מטפל מיני שיחד אתו תוכלי לפתור אט-אט את הבעיה ששוכנת אי שם בנפש, אך לא פחות חשוב, יחד עם טיפול גניקולוגי רפואי. מטפלים מיניים לא יכולים לאבחן את הבעיה בבדיקה רפואית מאחר שזה לא חלק ממומחיותם.

גבר ואישה יושבים על מעקה אבן שברקע דשא, הוא נמצא מאחוריה ואוחז בידה וברקע דשא
צלמת: תמר שמש

הגורמים לתופעה

למה בעצם יש כאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה, את שואלת? זה מאד תלוי. למשל, כאבים כאלה יכולים להופיע כאשר חווית את הלידה שלך כטראומטית. זה בכלל לא משנה אם אובייקטיבית הלידה הייתה קשה או לא, הרי המציאות היא תמיד סובייקטיבית ומה שחשוב זה איך את חווית אותה. גם אם מסיבה כלשהי היית מנותקת ממנה, זה משהו שעלול להשפיע על קיומם של כאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה. אגב, גם אם הייתה לך לידה טראומטית או שחווית ניתוק, ממש לא חובה שתחווי כאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה. כל אישה מגיבה אחרת, בין אם מדובר בנפש שלה ובין אם מדובר בגוף שלה. אין לנו באמת דרך לחזות את התגובה הנפשית או הגופנית. זה ממש לא אומר שאם זה קרה לך יהיו לך בהכרח כאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה. אבל, זה כן אומר שאם כן יש כאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה (בין אם בזמן יחסי המין עצמם ובין אם לפניהם או אחריהם), יש לכך סיבה. גם אם בשלב זה לא מצאו לכאב מקור רפואי, או שהוא נמצא וטופל ועדיין כואב לך. אם נמצאה סיבה זה נהדר, כי לרוב זה אומר שיהיה גם פתרון. משום שלפעמים הגוף מדבר את שהנפש לא יכולה, או עוד לא יודעת להוציא, ולכן זה יוצא דרך הגוף שלא מאפשר את הכניסה לנרתיק. הנפש זוכרת שכאב, גם אם הכאב טופל מבחינה רפואית, הם שניהם רוצים בעצם להגן עליך. גם אם הכאב הוא רק פיזיולוגי, רוב הסיכויים שהוא משפיע על הנפש ועל הזוגיות: הוא מתסכל, הוא גורם לאישה לחשוב שמשהו לא בסדר אצלה, אולי אפילו בבן הזוג שלה ובזוגיות. בן הזוג, מצדו, רוצה לקיים יחסי מין טובים כדי להרגיש את הקרבה והאהבה, אך מה שקורה בפועל – וללא כוונה כמובן – זה שהוא מכאיב לך. הרצון שלו טוב, אתם אוהבים, ודבר כזה קורה מבלי שתתכוונו. יש לכך השפעות גדולות עליכם ועל הזוגיות שלכם. לכן אני ממליצה תמיד לטפל בזה ולא להזניח.

2 הגורמים המרכזיים שעלולים לגרום לכאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה בזמן כניסה לנרתיק:

וגיניזמוס – מדובר בכיווץ בלתי רצוני של שרירי הנרתיק ורצפת האגן. בעקבות זאת, לא ניתן להיכנס, או להכניס משהו לנרתיק. לכן, בעת מצב של וגיניזמוס, יחסי מין הכוללים כניסה לנרתיק אינם אפשריים ללא כאב. הסיבות לכך יכולות להיות, בין היתר: התפתחות וגדילה ללא חיבור וללא היכרות עם איברי המין הנשיים; גדילה לצד מסרים מיניים מעוותים כגון פחד/תחושת גועל/חשש מהם; קושי ומתח זוגי; חרדה וטראומה, בין היתר, גם כתוצאה מחשיפה לתכנים מיניים לא מותאמים; וכן לעתים כתוצאה מלידה.

וסטבוליטיס – מדובר בכאב או דלקת במבוא העריה; כאב באזור/ים שונים ובעוצמות שונות בזמן כניסה לנרתיק; עצבים חשופים באזור ועוד. גם פה, הסיבות יכולות להיות טראומות, חרדות, קושי בקשר הזוגי וכד’.

הטיפול בוגיניזמוס יהיה בדרך כלל אצל מטפלים מיניים באמצעות פסיכותרפיה מינית, לצד עבודה ותרגול עם הגוף אצל מאמנת נרתיקית שהיא פיזיותרפיסטית המתמחה ברצפת האגן. לרוב, הטיפול הוא שילוב של חיבור ושליטה מחדש, או לראשונה, עם הגוף המיני והנשי ותחושת שייכות (הגוף שלי, על כל איבריו, שייך לי) ותחושת שליטה, לצד הקטנת החרדה והצפת הנפש, באופן מותאם למטופלת. שילוב של שני סוגי הטיפול יחד – טיפול מיני וטיפול פיזיותרפי – יאפשרו חיבור לגוף, החזרת השליטה על הגוף, היכרות עם הגוף, והקטנת החרדה. גם במקרה של וסטבוליטיס הטיפול האפקטיבי יהיה טיפול מיני בפסיכותרפיה מינית, בשילוב טיפול של פיזיותרפיסטית של רצפת האגן, שתלמד גם שיטות הרגעה וגם מגע נעים ומסאז’ עצמאי לאזורים הכאובים, בטן תחתונה ועוד. לעתים הטיפול יערב משחות שונות כמובן בהמלצת הגניקולוג המטפל בלבד.

מילות המפתח – שיתוף והבנה

בכל מקרה של טיפול בכאב בזמן קיום יחסי מין אחרי לידה הכוללים כניסה לנרתיק, שיתוף בן הזוג יהיה מאוד משמעותי. דבר ראשון, חשובה ההבנה ההדדית שכאשר כואב לאחד מבני הזוג (במקרים אלו – לאישה) לא מקיימים יחסי מין הכוללים כניסה לנרתיק! כמו כן, חשובה ההבנה של בן הזוג שבת הזוג לא דוחה אותו, וההבנה של בת הזוג שזה חלילה לא דווקא ובן הזוג לא מכאיב לה בכוונה. כמו כן, חשובה ביותר ההבנה שיש פתרון שבדרך כלל יגיע גם בעזרת אינטימיות, חברות טובה והדדיות. דבר שני, כאשר האישה חווה כאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה, הטיפול יסייע בידיעה שגם ללא כניסה לנרתיק ניתן לקיים יחסי מין נהדרים, טובים ומענגים. זהו נושא חשוב מאוד, שהמטפל המיני יכול לעבוד עליו עם בני הזוג, שמגיעים אליו כשהאישה סובלת מכאב, עד שהנושא ייפתר. הרבה פעמים, המשך קיום יחסי מין בין בני הזוג, ללא כניסה לנרתיק, תוך שבני הזוג מצליחים להפיק מכך הנאה ועונג, יעזור גם בהחלמה פיזית ונפשית אצל האישה הסובלת מכאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה בזמן כניסה של פין לנרתיק.

לסיום, אם את סובלת מכאבים בעת קיום יחסי מין אחרי לידה – לכי להיבדק אצל רופא מתאים, על מנת שיבדוק אם מדובר בגורם פיזיולוגי. בין אם מדובר בגורם פיזיולוגי או נפשי, או גם וגם, חשוב לדעת שניתן לטפל בכאבים באמצעות שילוב של טיפול מיני אצל מטפל מומחה ושל פיזיותרפיסטית עם התמחות בטיפול ברצפת האגן, כמובן אחרי טיפול ואבחון רפואי גניקולוגי. טיפול כזה יפתור גם את הכאבים וגם את המתח שעלול להיגרם בין בני הזוג עקב המצב הרגיש.

על מחברת הכתבה:

שלי פורפר-רוזן

עו”ס MA מטפלת פרטנית, מדריכת הורים אדלריאנית , מטפלת בזוגות ומטפלת מינית מוסמכת.  054-4909199

איקווליבריו דולה

איקווליבריו והיפוך עובר, דולה ללידה
0527761444

ליבי – מנחת הורים לתינוקות

גמילה מחיתולים, הדרכת הורים
0505784398

ענבר אופק בשבילך

דולה לאחר לידה, דולה ללידה
0523701137
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.