ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

ברזל בעת ההריון, ממתי וכמה ליטול

מומחי הבריאות ממליצים על חשיבותה של שמירה נאותה של ברזל בעת הריון. כמה צריכה ליטול האישה ההרה? ממתי יש ליטול והאם יש עדיפות לתוסף ברזל מסוג זה או אחר? – תשובות לסוגיות האלו תוכלו למצוא בכתבה הזו.  

מה כל אישה בהריון צריכה לדעת?

מומחי הבריאות ממליצים על החשיבות שבשמירה על רמה מספקת של ברזל בעת ההיריון. מטבע הדברים התהיות שעולות הן כמה צריכה ליטול האישה במהלך תקופת ההיריון? ממתי יש להתחיל ליטול? והאם יש עדיפות לתוסף ברזל מסוג זה או אחר?  

במהלך ההיריון נפח הדם בגופה של האישה עולה כתוצאה מייצור מוגבר של כדוריות דם אדומות, ובנוסף על האישה ההרה לספק את צרכי העובר גם מבחינת הברזל שמגיע אליו. בנוסף, בתקופת ההיריון נוצרים מאגרי הברזל אצל העובר שישמשו אותו בחודשי חיוו הראשונים. המשמעות הישירה היא צורך מוגבר בברזל. מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה שתתבטא בתופעות שונות כדוגמת: עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה של הדופק. 

מחקרים מצביעים על כך שמחסור חמור בברזל בעת הריון נקשר ללידות טרם זמנן, לתינוקות שנולדו במשקל נמוך מהרצוי ולהתפתחות שכלית והתנהגותית לא תקינה של היילוד. מעבר לכך, 

בסקירה מדעית שפורסמה באוגוסט 2020 ,במגזין Asian J Psychiatr נמצא כי מחסור בוויטמינים הבאים: ברזל, חומצה פולית (ויטמין B9) וסידן נקשרו לדיכאון במהלך ולאחר הלידה. 

אגב, כשמדובר על השלמת ברזל לאם, חשוב לזכור כי במהלך הלידה עצמה היולדת מאבדת בממוצע 250 מיליגרם של ברזל שרצוי מאוד להשלימם בהקדם. 

הריון
קרדיט לצילום Unsplash

איך משיגים ברזל?

המלצות הרשות האמריקאית למזון ותזונה (FNB) עבור נשים הרות מדברות על אספקה יומית של לפחות 27 מיליגרם של ברזל ביום, בעוד הסטטיסטיקה מראה שתזונה מערבית רגילה של נשים בהריון מספקת רק 14.7 מיליגרם ברזל ביום. המשמעות היא שהשגת הרמה היומית הנדרשת באמצעות תזונה מערבית מקובלת הנה פעמים רבות מטלה מורכבת, בפרט לאור העובדה שמקורות הברזל היעילים יותר מבחינת זמינות ביולוגית מגיעים מן החי.

בהקשר זה נזכיר שהמלצות המומחים מורות על הגבלת כמות הצריכה של כבד, שהוא בעיקרון מקור תזונתי עשיר בברזל, מאחר שמכיל כמויות גדולות מאוד של ויטמין A. במקורות הברזל שאינם מגיעים ממזונות מהחי, מגלים כמויות קטנות בלבד – בחצי כוס תרד מבושל יש 3 מיליגרם ברזל, וכמות דומה נמצאת בחצי כוס טופו. בכ- 30 גרם שוקולד מריר יש 2 מיליגרם ברזל ואותה כמות ברזל תימצא בתפוח אדמה בינוני אפוי עם הקליפה. 

על רקע זה אין פלא שגורמי הרפואה ממליצים על נטילת ברזל באמצעות תוספי תזונה. לפי מומחי בריאות, לשם מניעת אנמיה בעת ההיריון חשוב להקפיד על נטילת תוסף ברזל באופן יומי, החל מהשבוע ה-20 להריון. עם זאת, מומחים רבים ממליצים על צריכת תוסף ברזל כבר החל מתום החודש השלישי להריון ועד ששה שבועות לאחר הלידה. 

כמה ברזל יש לקחת?

באשר לשאלה מהו המינון היומי המומלץ, אזי כאשר מדובר בתוספי תזונה המינון הוא 30 מיליגרם ביום. לנשים צמחוניות וטבעוניות מומלץ ליטול מינון כפול. נדגיש כי ההמלצות הללו הינן עבור נשים הרות בריאות, וכי במצבי אנמיה או מחסור בברזל ההמלצות הרפואיות יכולות להשתנות.

ההמלצה הכללית לגבי נטילת סוגי ברזל היא ליטול את הברזל לפני האוכל, בליווי ויטמין C כדי למקסם את ספיגתו ולרווח כשעתיים בין נטילת תוספי ברזל לבין צריכת גורמים מעכבי ספיגה. 

עם זאת חשוב לציין כי תוסף הברזל IRON MAX אינו מושפע מגורמים מעכבי ספיגה כמו תה, קפה, חלב, ביצים, מוצרי סויה, תוספי סידן ותרופות מסוימות, ולכן כאשר נוטלים אותו אין צורך להפריד אותו ממעכבי ספיגה. 

כמו כן IRON MAX  כבר מכיל תוספת של ויטמין C הנועדה לשפר את ספיגתו ולכן אין צורך לשלבו עם מזונות מסוימים המכילים את הוויטמין. 

בשליש השני של ההיריון (משבוע 13 ועד 26) עלולה להיווצר בעיית עצירות. הגורמים לכך קשורים לרמות גבוהות של ההורמון פרוגסטרון אשר גורמות לירידה בפעילות המעיים וכן לנטילת תוספי תזונה מסוימים של ברזל. 

בנסיבות אלו ישנו יתרון ל- iron max  בכך שמנגנון הספיגה עוקף את מערכת העיכול. בנוסף וכדי להקל על עצירויות יש להקפיד על שתיה מרובה של מים ומיצי פירות וירקות, ולצרוך תזונה עשירה בסיבים תזונתיים בלתי מסיסים. כמו כן, פעילות גופנית סדירה הכוללת הליכה או שחייה עשויה לסייע. לא מומלץ להסתייע בחומרים משלשלים.

לא כול סוגי תוספי הברזל זהים

תוסף ברזל שכיח הוא ברזל סולפאט הניטל דרך הפה 2-3 פעמים ביום. במקרים מסוימים הוא עלול לגרום לכאבי בטן, בחילות, צרבת ועצירות. ברזל גלוקונאט גורם לפחות תופעות לוואי, אולם מאחר שמכיל ריכוז נמוך של ברזל יחלוף זמן רב יותר עד להגעתה של הרמה הרצויה של ברזל בגוף. 

לעומת שני הסוגים הללו יש תוסף ברזל ייחודי מסוג ביס-גליצינאט המבוסס על קשר בין חומצת האמינו גליצין ובין ברזל. התוסף הזה שמכונה IRON MAX אינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול, ספיגתו גבוהה ואינה מושפעת מגורמים מעכבי ספיגה דוגמת קפה או תה, סובין חיטה, מוצרי חלב ותכשירי סידן. הוא בטוח לשימוש בכול שלבי החיים לרבות תקופות הריון והנקה.

לקריאת המאמר המלא עם מקורות מידע בקרו באתר EcoSupp.

המאמר בחסות: EcoSupp

Mk home

ארגון הבית, היום שאחרי הלידה
0548054932

טליה שחר – מטפלת LI-CBT

היום שאחרי הלידה, חרדה אחרי לידה
0526678028

מהבטן אל הלב הדרכת הורים

אח חדש במשפחה, הדרכת הורים
0587908013
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.