ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

טיפות ברזל לתינוק – למה זה כל כך חשוב?

ברזל הוא מינרל חיוני ביותר לגוף, ובשנות החיים הראשונות מחסור ממנו עשוי לפגוע בהתפתחותם התקינה של תינוקות. מכיוון שהוא בעל חשיבות רבה גם למערכת העצבים, משרד הבריאות ממליץ לתת לתינוקות מגיל 4 חודשים, תוסף ברזל. 

מה תפקידו של הברזל בגוף?

ברזל הוא מינרל אשר שותף לתהליכים רבים שמתרחשים בגוף. הוא נושא חמצן לתאים, הוא אחראי על ייצור אנרגיה, אצל תינוקות הוא חיוני עבור התפתחות מערכת העצבים ועוד. כאשר ישנו מחסור של ברזל בגוף, תאי הדם יתקשו להעביר את החמצן, מה שיפגע בתפקודם התקני של איברים שונים, ביניהם גם המוח. ישנם מחקרים אשר מצביעים על הסיכון שתינוק הסובל ממחסור בברזל לא יתפתח בצורה תקינה, יסבול מחוסר תאבון, מעייפות, מחולשה ואף קיים סיכון שגם ההתפתחות השכלית שלו תיפגע. לכן משרד הבריאות ממליץ לתת טיפות ברזל לתינוקות מגיל 4 חודשים, ללא כל קשר לכמות הברזל בתזונה. 

רגלי תינוק
קרדיט: Freepik

מדוע לא נותנים לתינוקות ברזל מרגע הלידה?

כאשר הוא נמצא בתוך הרחם, העובר הקטן מקבל את הברזל מאמו, ומתחיל לאגור אותו בגופו החל מהשליש השלישי להריון. כתוצאה מכך לאחר הלידה יש לו בגוף מאגרי ברזל מספקים אשר יכולים לשמש אותו בארבעת החודשים הראשונים לחייו. עם זאת, לאחר ארבעה חודשים התינוק גדל וגם נפח הדם גדל בהתאם, ולכן יש לחזק אותו עם תוספת ברזל ממקור חיצוני. כתוצאה מכך ישנה הנחיה של משרד הבריאות לתת תוסף ברזל לתינוקות מגיל 4 חודשים ועד גיל 18 חודשים. 

כיצד חוסר בברזל ישפיע על הגוף? 

חוסר ברזל אצל תינוקות נחשב למאוד שכיח, כאשר הסיכון להתפתחות אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל גדול אצל פגים, כמו גם אצל תינוקות שנולדו במשקל נמוך. הסיבה לכך היא שהם לא הספיקו לאגור מספיק ברזל. התסמינים של אנמיה באים לידי ביטוי בעור חיוור, בעצבנות, בעייפות, בעלייה איטית במשקל ובחוסר תיאבון. כמו כן תינוקות עם אנמיה יכולים לסבול מכך גם בטווח הארוך. זה יכול לבוא לידי ביטוי בכך שהם יהיו פחות פעילים, יתפחו לאט יותר, השרירים שלהם יהיו יותר חלשים. המערכת החיסונית שלהם תהיה חלשה גם כן, והם עשויים לפתח בעיות קוגניטיביות כמו קשיי למידה, קשיים בהבנת הוראות, הם יהיו פחות עצמאיים, פחות ערניים ואפילו יותר הססניים אם משווים אותם לתינוקות ללא אנמיה. 

כמה ברזל צריך לתת לתינוקות?

תינוקות קטנים מקבלים תוסף תזונה של ברזל בטיפות, כאשר משרד הבריאות ממליץ על מינון של 7.5 מ”ג ברזל ליום לתינוקות בגילאים ארבעה חודשים ועד חצי שנה. מגיל חצי שנה ועד גיל שנה וחצי יש להגדיל את המינון ל- 15 מ”ג ברזל. במידה ומדובר בפגים שנולדו בטרם עת, יש לקבל הנחיות מפורשות לגבי מינון מתאים.

נטילת ברזל חשובה – אך האם יש לה תופעות לוואי?

רוב תופעות הלוואי אשר קשורות לנטילת ברזל הנן שכיחות וקשורות למערכת העיכול. לרוב הדבר יבוא לידי ביטוי בשינוי של צבע הצואה לירוק או לשחור, אך תינוקות עשויים גם לסבול מכאבי בטן, עצירות או לחלופין, שלשולים. כמובן שבמידה ותופעות הלוואי מחריפות יש לקבל ייעוץ מגורם רפואי, וחשוב לדעת גם שכיום קיימים סוגים שונים של תוספי ברזל לתינוקות, חלקם שמים דגש על הפחתת תופעות הלוואי וספיגה טובה יותר. 

איך מתמודדים עם תופעות לוואי כדי להמשיך לקחת תוסף ברזל?

במידה וסובלים מתופעות לוואי לא נעימות מומלץ לתת את תוסף הברזל לפני הארוחה כדי להקל על ספיגתו, ניתן להקטין לפרק זמן מוגבל את המינון ואז להעלות אותו בחזרה, להחליף את תוסף התזונה באחר, או להקל על מערכת העיכול עם תזונה מתאימה. ולבסוף, כאשר קונים תוסף ברזל לתינוקות ניתן לוודא שהתוסף שאתם קונים מתאים במיוחד למערכת העיכול של תינוקות קטנים, מה שמבטיח מינימום של תופעות לוואי.

הכתבה בחסות: בייפוסט

טיפול בכאבי שרירים ומתח כרוני

טיפול טווינא, טיפול מגע לאיזון הגוף
0545490434

רותם סול פיזיותרפיה, פילטיס שיקומי ואימון גופני

אימון אישי, היום שאחרי הלידה
0544445576

גליה נתן אפשטיין, הילינג אנרגטי וארומתרפיה

הילינג אנרגטי, מתנה מפנקת ללידה
0549222639
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.