ילדתי המקום שלך אחרי שילדת

שפת התינוקות – איך להבין ולדבר עם התינוק שלך?

“אם רק היית מגיע עם הוראות הפעלה…” פעמים רבות המשאלה הזאת עולה בליבן של אימהות אחרי לידה.
את מכינה את עצמך ללידה בצורה הטובה ביותר: לוקחת קורס הכנה ללידה, דואגת לבחור את בית היולדות המוצלח ביותר, שוקדת על תכנית לידה, קונה את חבילת הלידה המשתלמת, ואפילו מתחילה לחשוב על שמות לבייבי הקטן.

ואז הוא מגיע, פצפון קטן שמסב לך אושר גדול, אבל יחד עם זאת מביא גם תחושות של בלבול, תסכול וחוסר אונים. את במעגל קסמים של האכלות והרדמות, ולא ברור לך למה הוא לא רגוע עכשיו? אם אכלת לפני שעה וחצי ולקח לך 45 דק’ לינוק, אתה עדיין רעב? אולי אתה עייף? אולי כואבת לך הבטן? תגיד לי מה אתה רוצה!?
אם הייתי אומרת לך שהוא כן יודע להגיד?

לתינוק שלך יש את שפת הגוף הייחודית לו. באמצעות סימנים בשפת הגוף של התינוק הוא יודע “לומר” מתי הוא רעב, עייף, מתי קר או חם לו ומתי הוא צריך להתרוקן. זה אפילו הוכח מחקרית. לך רק נותר להתבונן ולהכיר את הסימנים הללו.

כל צורך פיסיולוגי בגוף שלנו – כמו עייפות, רעב או התרוקנות (קקי/פיפי) – מתפתח בגוף בצורה הדרגתית. היזכרי, מה קורה לך כשאת רעבה? בהתחלה את חשה רעב “קטנטן”. הוא הולך ומתפתח, וככל שאת לא נותנת מענה לצורך הזה, הוא יהפוך אקוטי, ואת תהיי חייבת לאכול בהקדם. איך את אוכלת כשאת מאוד רעבה? אם את כמוני וכמו רוב האמהות שאני מכירה, את בטח מנסה להשביע את רעבונך, ולכן את אוכלת מהר, מכל הבא ליד, עד שאת נרגעת, שבעה ומתרצה. כך גם התינוק שלך.

כאשר התינוק שלך מתחיל להיות רעב, הוא בדרך כלל ירגיש את הרעב כמו כאב בבטן התחתונה או האמצעית, ואז ייתכן, למשל, שיקפיץ את האגן, או יניף את הרגליים לסירוגין. אלו הם סימנים בשפת הגוף של התינוק לצורך של רעב, בשלב המוקדם שלו. לכך יצטרפו אחרי מספר דקות סימנים הקשורים בחלל הפה: מבועיות קטנטנות על השפה, לעיסה של השפה התחתונה או הלשון, או הכנסת חפצים שונים לפה. כל עוד הצורך לא יקבל מענה, התינוק ימשיך לאותת על כך באמצעות שפת הגוף של התינוקות. כאשר הצורך יהפוך דחוף, ולאחר שיצטרפו עוד ועוד סימנים והאינטנסיביות שלהם תעלה, התינוק יגיב בקיטורים, שעד מהרה יהפכו לבכי (אלו הם הסימנים המאוחרים!).

הוא מראה לך באמצעות שפת הגוף של התינוקות שהוא חייב לקבל מענה עכשיו ומיד! בשלב זה, כאשר תאכילי אותו, הוא כנראה יאכל מהר יותר, הוא יאכל הרבה יותר ממה שהוא באמת צריך, הוא לא יישבע וייתכן שאף יהיה רעב מהר יותר בארוחה הבאה. הוא לא קשוב לצורך של הגוף, כי הוא עסוק בלקבל מענה מיידי ומנגנון הרעב והשובע שלו לא פועל בצורה מיטבית. אם תלמדי לזהות סימנים בשפת הגוף של התינוק שלך, תוכלי לתת לו מענה נכון, כאשר הוא רק מתחיל להיות רעב. אז הוא יאכל בנחת וברוגע, בכמויות שהוא צריך וכך יפחתו גם הגזים והפליטות, הוא יאכל דיו וישבע לאורך זמן (ממש כמוך כאשר את נכנסת למסעדה ואוכלת בנחת).

תחילתה של תקשורת משותפת

זיהוי סימנים בשפת הגוף של התינוק הוא הבסיס לתקשורת המשותפת. אם זיהית את הסימן המיוחד של התינוק לרעב, תוכלי להגיב אליו מיד ולומר: “אני רואה שאתה רעב. אתה רוצה לאכול “um umum” ולהצמיד לכך גם מחווה עם היד לכיוון הפה.

על משטח צבעוני ישובים האם ותינוקה שוכה ומסתכל שמסמנת לו אימו על פי שפת הגוף של התינוקות עם ידה קרוב לפיה בסימון של רעב כדי ללמוד ולהבין את התינוק ואת שפת גופו מלמדת אותו איך לתקשר עימה
צילום: תמר שמש

תגובה כזאת בעצם מאשרת לתינוק שלך: אמא רואה אותך ואת הצורך שלך, קוראים לו רעב ועכשיו צריך לאכול. החשיבות הגדולה, היא בכך שאת מחברת אותו לתחושה הגופנית שלו, ומכאן הוא לומד מה הוא חש בגופו ומה עליו לעשות עם זה.

ככל שתתרגלי את הסימנים הללו של התינוק שלך, תתני לו את המוטיבציה לאותת לך חזרה את הסימן המוסכם ותייצרי תקשורת משותפת ביניכם, עוד הרבה לפני שהוא יידע לדבר ממש. וזה מה שכל כך מדהים כשמבינים את שפת הגוף של התינוקות.

רעב הוא רק דוגמא אחת. מה עם עייפות? מתן מענה לצורך אצל התינוק שלך בסימנים המוקדמים שהוא מאותת, כאשר הוא רק מתחיל להיות עייף (ולא עייף מאוד), יבטיח לך השכבות קצרות ורגועות משמעותית, ואף שינה איכותית וטובה.

כאשר את מבחינה בסימנים המוקדמים לעייפות (לדוגמה: זריקת הגפיים לסירוגין בצורה פזורה, גבות אדומות, עיניים מבריקות ועוד) זה הזמן להרדים! כאשר התינוק יגיע בזמן אל השינה, הוא יירדם ברצון וללא התנגדות. אם הוא התחיל לקטר ולבכות, ייתכן ואלו סימנים מאוחרים לעייפות. אז גופו מתמלא אדרנלין, שיעכב אותו מלהיכנס לשינה רגועה וטובה. הוא יזדקק להרגעה, עד שיהפוך נינוח ואז גופו יתפנה לשינה. במצב כזה ההשכבה עלולה להיות הרבה יותר ארוכה וקשה.

האפשרות שלך להצמיד אל זיהוי הצורך של התינוק סימן מוסכם רצוני (למשל, ראש נח על יד), בצירוף המילה “לישון, לישון” למשל, יגרום לו – במקרה הזה – לאותת לך בחזרה באותו סימן מוסכם “אני עייף, אני רוצה לישון”.זאת מבלי שהתחיל לקטר או לבכות.

אמא עומדת ומביטה בתינוקה המעורסל כדי להבין את הצורך שלו כעת על פי שפת הגוף של התינוקות, שברקע הספה וסלון ביתם
צילום: תמר שמש

מענה מדויק, מתאים ובזמן לצרכים של התינוק שלך, יגרום לו להרגיש שרואים את הצורך הנכון שלו ומבינים אותו, ומכאן הוא יפתח אמון ובטחון בך ובעולם, ויגדל להיות ילד מסופק ומאושר.

מהם הסימנים הייחודיים לתינוק שלך? איך להבין אותו עוד הרבה לפני הבכי? מתי נכון להרדים ולהאכיל? איך להביא לשינה איכות איכותית ולקצר הרדמות? למה חשוב לדעת מה הסימנים שלו לפיפי? אשמח לעזור לך בכל אלה, במפגש פרטני. לבירור פרטים, התקשרי 050-5784398.

מזמינה אותך לקבל ידע פרקטי וכלים נוספים להתנהלות קלה ויעילה עם התינוק שלך בפייסבוק. או ליצור איתי קשר במייל או בטלפון.

הכתבה נכתבה על בסיס גישת smalltalk.

צלמת: טלי דברת

על מחברת הכתבה:

ליבי כהן

מנחת הורים לתינוקות ופעוטות, יועצת שינה וגמילה מחיתולים, מומחית לשפת גוף של תינוקות. 050-5784398

טל רון – ליווי התפתחותי ועיסוי תינוקות

דולה לאחר לידה, היום שאחרי הלידה
0547473634

ענבר אופק בשבילך

דולה לאחר לידה, דולה ללידה
0523701137

SPINE STUDIO BY SHIRA OREN

מדריכת פילאטיס, שינויים בגוף ובנפש
0524763923
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.