פבלו פיקאסו אמר: “מטרתה של האומנות, היא לנקות את האבק של חיי היומיום מהנשמה שלנו”.
לאנשים יש, בדרך כלל, אחת משתי הדעות על אומנות: או שהם חושבים שאומנות היא דבר נפלא וכולם צריכים לעשות אומנות מסוג כלשהו, או שהם חושבים שאומנות היא תחביב בלבד שאין לו שום תועלת ולכן אין טעם לבזבז עליו זמן.
ניתן ללמוד, כי באופן כללי, אומנות חשובה מאד לחיים שלנו ואף מועילה – הן לנו כפרט והן לחברה.
בכללותה. בין היתר: לאומנות כוח מרפא, היא מאפשרת תקשורת מסוג אחר ודרכה ניתן להביע רגשות, דעות והצהרות – עושים בה שימוש כיום לטיפול בפוסט טראומה, התמודדות עם מחלות, דיסלקציה ועוד.
הריון, אישה, לידה וחופשה
חווית ההיריון והלידה, כמו חוויות חיים רבות אחרות, הן חוויות מאד אינדיבידואליות. חלקנו עברנו הריון נפלא, נטול בחילות או תחושות לא נעימות אחרות (בצקות, צרבות, עצירות וכו’….) ועבור חלקנו סיום תשעת חודשי ההיריון היו הקלה עצומה לאחר תקופה של סבל ותהפוכות הורמונליות שלא הקלו על המצב. הלידה עצמה, יכולה להיות גם היא חוויה מעצימה וחיובית מאד עבור חלקנו והיא יכולה גם להיות תסריט שונה מאוד של ניתוח קיסרי לא מתוכנן או סיבוכים כאלה ואחרים בזמן ולאחר הלידה.
על פי רוב, אנחנו מתפנות לחזור לחיים שלנו מבלי לעסוק רבות בשאלות שהתעוררו בנו במהלך ההיריון והלידה ולעתים סוחבות טראומות של לידה כואבת/עם סיבוכים/מוקדמת להריונות הבאים וללידות הבאות. מצד שני, גם היריון מוצלח (שלא יצביע בהכרח על ההיריון הבא אחריו) אנחנו לא עוצרות לעבד עם עצמנו.
העומס הרגשי שנשים חוות אחרי היריון ואחרי לידה הוא גדול וכרוך באושר העילאי מהגעתו של התינוק לחייהן, שינוי הסטטוס המשפחתי, עייפות פיזית רבה, הטיפול בתינוק (והדאגה לשלומו), שינויים הורמונליים, שינויים פיזיולוגיים ועוד ועוד. נשים, שחלילה מתמודדות עם דיכאון אחרי לידה, יראו הרבה פעמים תסמינים בולטים ויצריכו טיפול ותמיכה נרחבים. אולם נשים שאינן מאובחנות עם תסמונות חריגות, מצופות על פי רוב לחזור לטפל בבית (בישולים, כביסה, סידורים ועוד), בתינוק, בילדים נוספים (אם יש) וכמובן להיות נוכחת בזוגיות שלה ובמשפחתה הקרובה והמורחבת.
אומנות בחופשת הלידה
תקופת חופשת הלידה, מאפשרת עפ”י רוב החלמה פיזית של הגוף מחוויית הלידה ויצירת שגרה כלשהי לתינוק והרבה נשים חוזרות לעבודתן מיד בתום תקופה זו, מה שרק מוסיף לעומס הרגשי והפיזי בו הן נתונות.
שילוב אומנות בחופשת הלידה יכול להוות כלי נפלא לעיבוד חווית ההיריון והלידה ויעניק חופש ליולדת להביע את עצמה בדרך לא מחייבת ולא שיפוטית באמצעות טכניקות מיוחדות וחומרים מגוונים. שימוש באומנות ב”יומן ויזואלי”, נותן ליולדת את הפרטיות לה היא זקוקה ומאפשר לה לא לשתף את מי שלא תרצה בעבודות שלה ובתהליך העיבוד האישי. היציאה משגרת הטיפול בתינוק, עבודות הבית והמרחב האישי המתאפשר בזמן העבודה ביומן, מאפשרים מילוי מצברים, הירגעות ומנוחה וכן עיבוד לא מודע לחוויות החיים השונות, במיוחד אחרי לידה.
מהו בעצם יומן יצירתי/ויזואלי ?
רבות נכתב על הקשר בין כתיבת יומן באופן קבוע ובין תהליכי מודעות עצמית והתפתחות, אך אנשים רבים חוששים ומתקשים לכתוב את מחשבותיהם הכמוסות. העשייה ביומן היצירתי שונה בכך שהיא מאפשרת לנו ביטוי עצמי סמלי, ביטוי של רגשות ותחושות ללא צורך במילים. היצירה עצמה מהנה, כיפית ומתחילה “לגלגל” במוח תהליכים יצירתיים שהיו תקועים במשך שנים. היצירה עצמה מעצימה ונותנת אנרגיה.
היתרון הגדול שיש ליומן על פני אומנות המבוצעת על פני קנבס או גיליון דף גדול, הוא, שאין שום חובה לשתף את העבודות עם אף אחד והן נשארות סגורות בתוך היומן.
קורס עבודה ביומן ויזואלי לנשים בחופשת לידה
קורס עבודה ביומן ויזואלי לנשים בחופשת לידה נולד אצלי מתוך זיכרון מתוק לחופשות הלידה שלי וכן מתוך ההכרות עם היומן והערך שלו בחיי היומיום.
בחופשת הלידה הראשונה שלי, אחת לשבוע היינו נפגשות חבורה של 4-5 חברות אחרי לידה (כולן בחופשת לידה ראשונה, אחת אפילו הייתה עם תאומים!!). כל פעם בבית של מישהי אחרת וכל אחת, מעבר לתיק חיתולים, בקבוקים ותינוק – הייתה מביאה איתה חומרים ואביזרים ליצירה.
היינו מגיעות בשעה נוחה, אחרי שהקטנטנים ינקו והיו רגועים והיינו מתחילות את המפגש… התינוקות היו סביבנו, ישנים או משחקים, ואנחנו יצרנו, צבענו, קישטנו ונהנינו מאד מה”ביחד” ומשיחות הנפש שנרקמו בינינו תוך כדי – על התינוק, הבעל, קריירה, סקס, עייפות החומר ושעות שינה, מתכונים ועוד ועוד. הכי זכור לי, שבזמן שעבדנו, היו כמובן מקרים בהם היה צריך להחליף טיטול / להאכיל / להרגיע את אחד התינוקות. הפתרון לכך היה קל ונוח – מי שבאותו רגע היתה פנויה, היתה דואגת למה שצריך או לפחות עד שהאמא הרלוונטית יכלה להתפנות/להתנקות כדי לטפל בתינוק שלה. הרבה חברים של הבן הפרטי שלי זכו להירדם אצלי במנשא או בידיים באותה תקופה:)
השהות בחברת נשים נוספות במצבי, האוכל הטעים שארגנו לעצמנו והפניות ליצור ולהקדיש זמן לעצמי, הפכו את חופשת הלידה ההיא לעונג של ממש והייתי חוזרת הביתה תמיד מלאת אנרגיות ושמחה. כי אין כמו חברה נשית ויוצרת על מנת למלא מצברים ולהתמלא באנרגיה חיובית.
Art enables us to find ourselves and lose ourselves at the same time.” Thomas Merton”
מזמינה אותך לקרוא עוד על הנושא וכן על קורסים וסדנאות בתחום ב Yifat Lavi – Creative Thinking בפייסבוק או באינסטגרם. ניתן ליצור איתי קשר בנייד 054-5225758 או במייל.
על מחברת הכתבה:
מנחת קורסים וסדנאות בתחום מיקסד מדיה ועבודה ביומן ויזואלי
054-5225758
2 תגובות
איזה רעיון מעולה וחשוב לעשות יומן כזה בהריון ובלידה …ככ חשוב שיש מקום לשחרר אליו את המחשבות, היצירתיות ובכלל לעשות משהו שלא קשור ליום יום.
אביטל
אביטל תודה רבה על מה שכתבת.
אני כל כך מסכימה אתך. נשים רבות מבלות ימים שלמים לבדן עם התינוק, ועל אף האושר הגדול וההנאה הכרוכה בכך, בילוי של כמה שעות יחד עם נשים במצב דומה ובמצב של יצירה-ללא מטלות וללא מחשבות יומיומיות פשוט מעבירה את הזמן בצורה מושלמת!
יפעת