לידה – השלבים השונים עד לרגע המרגש

מדוע לידה מחולקת לשלבים שונים? כמו שכל הריון הוא כל כך שונה אחד מהשני ואחת מהשנייה, גם כל לידה היא כל כך שונה וייחודית.

לידה מורכבת משלושה שלבים  ברורים: הצירים, לידת העובר ו”לידת” השלייה. השלבים השונים עוזרים להגדיר את תהליך מרגש זה. ניתן להוסיף את ההחלמה כשלב נוסף ורביעי.

כחלק מההכנה ללידה, הגדרת השלבים השונים שבה, עוזרת לנו להבין לקראת מה אנחנו עומדות ומה צפוי לנו בכל שלב ושלב. זה יכול לעזור לנו (גם אם רק בקצת) להתכונן פיזית ונפשית לרגע הגדול ולאיך ניתן להקל על הכאבים בשלבים השונים (תודה לך יוגה ותרגול נשימות!) בנוסף, הגדרת השלבים השונים, יכולה לעזור לכוון את הצוות במהלך הלידה ולתת מענה נכון לך ולעובר במהלך הלידה ואחריה.

הכנה ללידה
קרדיט תמונה: canva

השלב הראשון בלידה

השלב הראשון של הלידה מתחלק לשלושה חלקים שונים.

החלק הראשון נקרא השלב הלטנטי – השלב הסמוי. זהו השלב הארוך ביותר והוא יכול להימשך שעות רבות ואפילו ימים שלמים. צוואר הרחם  מתקצר ואז מתחיל להתרחב ל- 4-6 ס”מ כהכנה ללידה. במהלך שלב זה, ייתכנו צירים סדירים או לא סדירים, שלרוב אינם כואבים ואפילו לא מורגשים. ברוב המקרים ניתן להישאר בבית בשלב זה. מומלץ לקחת באיזי, לנוח ולהירגע עם מקלחת או אמבטיה פושרת, עם סיבובי אגן ומתיחות קלות, עם נשימות עמוקות או כל תרגול של טכניקת הרגעה אחרת. אל תשכחי לשתות ולנשנש משהו קל, כדי לשמור על כוחות ואנרגיה להמשך.

בשלב זה, יתכנו תחושות של לחץ באזור האגן או באזור המפשעות. יתכנו כאבי גב תחתון המזכירים כאבי מחזור או הרגשה שהבטן מתקשה. 

כמובן שאם הצירים מתחזקים/נהיים סדירים ו/או את חווה ירידת מים, זה לגמרי הזמן להגיע לבית החולים מצויידת בקלסר ההריון ועם תיק הלידה.

בהגיעך לבית החולים, תעברי בקבלה שם יקחו ממך את כל הפרטים הנדרשים לפני הבדיקות.

מיילדת תבדוק אתך את מצב הכללי כולל בדיקות שתן ולחץ דם וגם בדיקה וגינלית, אולטרסאונד (לרוב ע”י רופא.ה) וניטור עוברי. החיבור למוניטור אורך באזור ה-20 דק’ והוא עוזר להבין את סדירות ועוצמת הצירים. כל הבדיקות הנ”ל יעזרו לקבוע את השלב שבו את נמצאת והאם את מוכנה לעבור לחדר הלידה או להמתין במחלקה עד לשלב האקטיבי (במקרים מסוימים אף נשלחים הביתה עם הנחיות). 

החלק השני נקרא השלב האקטיבי – הפעיל

זה כאשר צוואר הרחם מתרחב לאזור ה- 8 ס”מ. עכשיו כבר, הצירים נהיים חזקים יותר וסדירים יותר. במהלך שלב זה, הצירים עשויים להופיע בהפרש של כל 3 ,4 דקות, כאשר כל התכווצות ציר כזו נמשכת בין 30 ל-60 שניות. אם את עדיין לא בבית החולים או היכן שתיכננת ללדת, זה הזמן להגיע. 

החלק השלישי נקרא שלב המעבר. בשלב זה, צוואר הרחם מתרחב לפתח של בין  8 ס”מ לפתח מלא לחלוטין, של 10 ס”מ שדרכו התינוק יוכל לצאת.

לקראת סוף השלב הראשון של הלידה, הצירים מתחזקים, ועלולים להרגיש לחץ במפשעה או תחושה חזקה של בריחת צואה. זה קורה בגלל המנח שבו נמצא העובר המפעיל לחץ על פי הטבעת.

השלב האקטיבי בלידה
קרדיט תמונה: canva

השלב השני בלידה

שלב זה מתחיל, ברגע שצוואר הרחם מתרחב לחלוטין והפתיחה היא מלאה. במהלך שלב זה, העובר מתקדם בתעלת הלידה והרחם מתכווץ בעוצמה, למרות שההתכווצויות עשויות להיות מרווחות יותר (כדי לתת לגוף הזדמנות לנוח בין הצירים). הגוף שלנו מתגייס כולו לדחוף את התינוק החוצה, כדי שיצא אל אוויר העולם.

בשלב זה יתכן ונרגיש דחף לדחוף כדי לעזור לתינוק לצאת, מכיוון שראשו לוחץ כלפי מטה על אזור האגן. השלב השני יכול להימשך עד שעתיים וגם להתארך ל-3-4 שעות אם לקחנו אפידורל, אבל שלב זה יכול גם להיות הרבה יותר מהיר מזה אם זה לא התינוק הראשון שלנו.

זהו שלב מאוד מרגש (ולרוב כואב) כאחד וחשוב להיות מוקפים במלווים/מיילדת/דולה שבחרת שירגיעו אותך מבחינה מקצועית ומבחינה ריגשית.

המיילדת או הדולה יעזרו עם הנשימות, התנוחות, עם עיסויים (כולל עיסוי הפרינאום שמקל על יציאת ראש התינוק דרך החיץ), כמובן שבהתאם לסוג הלידה: טבעית/אפידורל.

נכון זה לא קל בכלל אבל הגוף שלנו מפתיע כל פעם מחדש וכל מה שקורה זה לגמרי טבע הבריאה. נשימות אחרונות, לחיצות אחרונות ואת פוגשת את מי שסחבת ברחם במשך תשעה חודשים שלמים!

תינוק אחרי הלידה
קרדיט תמונה: canva

השלב השלישי בלידה

השלב השלישי של הצירים מתחיל אחרי לידת התינוק. במהלך שלב זה, השליה והקרומים שהקיפו את העובר ברחם נפלטים החוצה. המיילדת עשויה לבקש ממך לדחוף בעדינות כדי לעזור לשלייה לצאת החוצה. ייתכן שתרגישי צירים בשלב זה, אך הם לא יהיו חזקים כמו הצירים שחווית בשלבים הקודמים. הלידה מסתיימת רק אחרי שהמיילדת מוודאת שהשלייה והקרומים יצאו החוצה בשלמותם. זהו השלב שבו גם נחתך חבל הטבור.

שלב ההחלמה

מזל טוב ילדת! סופ-סוף תוכלי לפגוש פנים אל מול פנים את מי שנשאת ברחמך במשך תשעה חודשים! תוכלי לשמוע ולהרגיש סוף סוף את תינוקך ולהתחיל לאט לאט להתאושש. לאחר שילדת ידאגו לעקוב אחריך ואחרי תינוקך (כמו בדיקות דופק, חום ולחץ דם). במהלך ההחלמה, יבדקו את הפירינאום, את רמת הדימום ושהרחם מתכווץ. 

שתהיה החלמה קלה, התאוששות מהירה והתאקלמות פשוטה בבית אחרי השחרור והכי חשוב שתזכרי שאת לא לבד ושיש קהילה שלמה מאחוריך שעברו ועוברות בדיוק את מה שאת עוברת עכשיו ואנחנו כאן כדי לייעץ, לשתף ולהתייעץ.

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

דניאל מנו | הורות בחיבור

אח חדש במשפחה, הדרכת הורים
3920827833

הקסם של לייה

הילינג אנרגטי, רפלקסולוגיה
0542182148

שירלי כנעני מאמנת

אימון אישי
0543352211
חיפוש

תהיי חברה?

הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

שתפי בפייסבוק
שתפי בטוויטר
שתפי בפינטרסט
העבירי בווטסאפ
העבירי במייל
תהיי חברה? הרשמי לעדכונים:

אנחנו לא אוהבות ספאם. לא מעבירות את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

רוצה להשאיר תגובה?

היי אימוש, מחפשת משהו?
תהיי חברה,
הרשמי לניוזלטר

הצטרפי לרשימת התפוצה שלנו לקבל עדכונים על כתבות, הטבות והנחות.