מה הוא מענק לידה? מענק לידה הוא סכום אשר משולם ליולדת כהשתתפות של המדינה בחלק מההוצאות (הלא מעטות) שיש לקראת ועם בואה של הלידה.
מתי ואיך מענק הלידה מתקבל?
תוך חודש מיום הלידה, מענק הלידה משולם מהמוסד לביטוח לאומי, ליולדת באופן אוטומטי לפרטי חשבון הבנק שנמסרו בבית החולים, או לחשבון הבנק אליו כבר מגיעים תשלומים חודשיים של קצבת הילד/ים.
תנאי הזכאות לקבלת מענק הלידה:
- תושבות ישראלית: אם היולדת היא תושבת ישראלית או אשתו של תושב ישראל. (גם אם אינה עובדת, בשני המקרים).
עבודה בישראל – במידה ואינך עונה לתנאי התושבות: אם ילדת בישראל, את עובדת בישראל או שבן זוגך מועסק בארץ ועובד ברצף שישה חודשים לפחות טרם הלידה בישראל (לא כולל תושבי האזור ושטחי אוטונומיה), תוכלי להיות זכאית למענק.
- לידה, אימוץ או פודקאות –
- כל מי שעברה לידה – לידה מוגדרת כלידת תינוק חי או כלידה שקטה – כאשר תינוק אינו נולד בחיים (אחרי 22 שבועות הריון במלואם).
- אימוץ – במקרה של אימוץ ילד (על ידך) עד גיל 10. במקרה של אימוץ ילד של בן הזוג, לא ניתנת זכאות למענק לידה.
- פונדקאות – כאשר את קיבלת בהליך זה, משמורת לילד.
בנוסף, מקבלים את המענק:
- בני זוג מאותו המין – בני זוג מאותו המין שמגדלים יחד את הילד של אחד מבני הזוג.
- הורים מאמצים – זכאים למענק אימוץ בגובה המענק.
- בהליך פונדקאות שהתבצע בארץ – גם האם הפונדקאית, הנושאת את ההריון וגם ההורים המיועדים – שניהם זכאים לקבל מענק בנפרד.
- בהליך פונדקאות שהתבצע בחו"ל – הישראלי שמיועד להיות הורה זכאי למענק להורים מיועדים, בין אם מדובר בזוג או בהורה יחידני, ובתנאי שבן הזוג לא קיבל כבר מענק כהורה מאמץ.
- חשוב לציין כי האם הפונדקאית שאינה ישראלית, אינה זכאית למענק זה.
במידה שבהליך הפונדקאות, נולדו להורים יותר מילד אחד, בלידות סמוכות – אליהם לפנות לביטוח לאומי על מנת לקבל מענק ללידה כמו המענקים המתקבלים בלידת תאומים או בלידת שלישייה וכו'.
גובה מענק הלידה:
שימו לב, כי הנתונים מעודכנים נכון לשנת 2022: תקבלי 1,826 ₪ – עבור לידת הילד הראשון במשפחה, 822 ש"ח עבור לידת הילד השני במשפחה, 548 ש"ח עבור לידה ילד השלישי ועבור כל ילד שתלדי אחריו. עבור לידת תאומים מתקבל מענק של 9,129 ש"ח ו-13,694 ש"ח ללידת שלישייה + 4,565 ש"ח עבור כל ילד נוסף, בלידה של יותר משלישייה (באותה הלידה).
האם צריך למלא טפסים מסוימים כדי לקבל מענק לידה?
במידה ואת עונה לקריטריונים 'תנאי הזכאות לקבלת מענק הלידה' אין צורך להגיש תביעה או למלא טפסים מיוחדים מכיוון שהמענק, אמור להיות מועבר אוטומטית לחשבון הבנק של היולדת.
רק במקרים מיוחדים או אם אינך עונה ל'תנאי הזכאות לקבלת מענק' יש להגיש תביעה לביטוח הלאומי, על מנת לקבל מענק.
ומה עם לידת בית?
גם במקרה של לידת בית, כמובן שמגיע לך לקבל מענק לידה! לאחר שמשרד הפנים מקבל דיווח על הלידה ממשרד הבריאות, יש לוודא שקיבלת את המענק לחשבונך.
קיים ההבדל בין מענק לדמי לידה?
כן בהחלט. המענק הוא קבוע כפי שמצוין מעלה תחת גובה המענק ומשולם כהשתתפות בהוצאות הראשוניות לקראת לידת התינוק בעוד שדמי הלידה משולמים כשכר, על מנת לפצות את מי שילדה עם הכנסה בתקופה שאינה עובדת בזמן ההריון (שמירה או מי שיוצאת לחופשת לידה לפני הלידה) ואחרי הלידה, ב"חופשת הלידה".
למי שזכאית, גם דמי הלידה משולמים בתשלום אחד, לחשבון הבנק של היולדת. הסכום נקבע בהתאם לשכר היולדת טרם הפסקת עבודתה או יציאתה לחופשת הלידה (שלפיו שילמה ביטוח לאומי) ועד למקסימום של 1,521.5 ש"ח ליום.
גם בן הזוג יכול לקבל דמי לידה, כל עוד מחליף את בת הזוג בחלק מתקופת הלידה וההורות.
באתר של המוסד לביטוח לאומי, תוכלי לקרוא ולקבל פרטים נוספים על המענק ועל דמי הלידה.