מפעם לפעם אנו שומעים על פתרונות חדשים לבעיות ישנות. אחת מהבעיות המלוות את התרבות האנושית המודרנית, תרבות השפע, היא בעיית ההשמנה. בעיה זו כוללת לא רק אספקטים אסתטיים, אלא מתחברת לבעיות בריאותיות רבות אחרות, בעיות הנחשבות לעיתים קשות במיוחד.
סכרת, יתר לחץ דם, בעיות בשינה ומחלות לב, כולם משויכים בין היתר להשמנת יתר, ועולם הדיאטות רק הולך וגדל. בימינו, עם העלאת המודעות והטכנולוגיה המתפתחת ולצד שינויים בדיאטה והגברת הפעילות הספורטיבית (לפי צו השעה ולפי האופנה), ניתן למצוא טכניקות שונות לטיפול בהשמנת יתר. טכניקות אלו כוללות חומרים שונים, צמחים, כדורים, זריקות וניתוחים, ואפילו תגליות מדעיות של ממש. אחד הפיתוחים החדשים (יחסית) בתחום זה הוא וויגובי.
זריקה שבועית ואתם שבעים
מצב זה של תחושת שובע הוא דבר סביר ונורמלי בגוף בריא, אך ישנם דברים רבים אשר יכולים לגרום למנגנון ההיזון החיובי הזה לצאת מאיזון, ולתחושת השובע לא להופיע בזמן, או לא להחזיק לאורך זמן. אחת התלונות הנפוצות ביותר בקרב הסובלים מהשמנת יתר היא כמובן תיאבון מוגבר, מה שמוביל לאכילת יתר, מה שגורם להשמנת יתר. אם נטפל בשורש הבעיה, שהוא תחושת התאבון המוגברת, הרי שכמות האוכל הנצרכת תרד ממילא, ועימה כמות הקלוריות תפחת וההשמנה אמורה להיפסק.
וויגובי, הידועה בשם אוזמפיק, נועדה לייצר בדיוק את האפקט הזה: תחושת שובע מוגברת ועמידה. התרופה משפיעה ישירות על מנגנון זה של רעב-שובע, וזאת על-ידי גרסה מלאכותית של הורמון שאומר למרכז הרעב שלנו שהנה, שבענו, ואין צורך יותר לאכול.
התוצאות של התרופה אכן מרשימות, שכן בשורה התחתונה מי שנוטל את התרופה, באמצעות קבלת הזריקה, יתחיל לחוש תחושת שובע, ואפילו שובע רב, גם מבלי שאכל אפילו ביס אחד מהארוחה שלפניו. למען האמת, תחושת השובע כה חזקה עד כדי כך שאפילו אם המטופל ירצה לאכול בכוח, הוא לא יוכל, וגם לא יאכל.
לא כל אחד ואחת יכולים לקחת את התרופה, והיא מוגבלת קודם כל לאנשים בוגרים מעל לגיל 18. חוץ מקריטריון הגיל ישנם עוד שני קריטריונים עיקריים לנטילת התרופה, והם ערך BMI גבוה לצד גורם סיכון נוסף, בין אם מדובר בלחץ דם גבוה, טריגליצרידים בדם, ואחרים.
ומה לגבי תופעות הלוואי?
על פניו נראה כי מדובר בתרופת הפלא להרזיה, ואכן המוני אנשים נהנים מהשפעות הוויגובי ויורדים במשקל. ועדיין אי אפשר להתקדם אפילו עוד צעד אחד בתהליך מבלי לבדוק על תופעות לוואי של זריקת וויגובי.
לפני שנתייחס לתופעות הלוואי של התרופה עצמה, הרי שיש רשימה של אנשים שכבר מראש מנועים מלקבל אותה. ישנה רשימה של מחלות בדרכי העיכול (האטת התרוקנות) אשר בגינה לא ניתן לקבל זריקת וויגובי. כנ"ל גם לגבי הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, עם סיכון לדלקת בלבלב, ועוד.
חשוב להבין את העובדה כי אחוזים גבוהים (עד כ-70%) ממקבלי התרופה יסבלו מתופעות לוואי כגון גזים ובחילות, כמו גם שלשולים והקאות. במקרים נדירים מדובר אפילו בתופעות לוואי קשות יותר של אלרגיה חריפה, ואפילו אי-ספיקת כליות.
הכתבה בחסות: בסט לינקס