התקופה הזו, שהתחילה בשביעי לאוקטובר, היא הקשה ביותר שידענו כמדינה.
כנשים וכאמהות, אנו נמצאות בדיסוננס מתמיד כשמצד אחד אנו מנסות לעטות על פנינו סוג של מסכה, כדי לשדר לילדנו רוגע ושיהיה בסדר ומצד שני בתוכנו אנו שבורות לחלוטין. למרות הכאב העצום וחוסר היציבות במציאות הבלתי נתפסת הזו, חשוב שננסה למצוא עוגנים עבורנו שיעזרו לנו לתפקד קצת יותר טוב בתקופה זו, כדי שנוכל להשרות תחושה של ביטחון בקרב ילדנו, למרות הכאוס שמתחולל בחוץ ובתוך הלב שלנו.
רגרסיות, שגרה וביטחון בקרב ילדים
לפי הגר לדרמן, מנתחת התנהגות, מדריכת הורים צוותים חינוכיים: "אנחנו נמצאים עכשיו בעיצומה של טראומה. הטראומה הזו היא גם אישית וגם קולקטיבית ובין-דורית וזה מה שהופך אותה לכל כך משמעותית. אצל כל אחד הביטוי לטראומה הוא שונה וכל הביטויים החל מעוררות יתר ופעלתנות ועד קיפאון או השתבללות הם ביטויים מובנים ו"נורמליים" בתוך מצב שהוא לא נורמלי.
רגרסיה, בעיקר אצל ילדים היא תגובה נפוצה למצבי דחק (סטרס). בשביל להתמודד איתה, אנחנו ההורים חייבים ראשית להבין שזה מצב זמני ולא להכניס עוד לחץ לתוך המערכת או לתוך מערכת היחסים עם הילד שלנו. אם הילד חזר להרטיב בלילה או אם הוא זקוק ליותר עזרה בפעולות שכבר עשה לבד, אם הוא נצמד אליכם או אם חזר לישון איתכם עכשיו – זה בסדר. זה הזמן לאפשר את זה כי לזה הוא זקוק עכשיו. המצב עוד יחזור לקדמותו, עכשיו זה הזמן להעניק תחושה של בטחון.
שמירה על רוטינות בסיסיות קבועות בחיי הילד היא דרך טובה להחזיר תחושה של שגרה ובטחון. הכוונה לפעולות קבועות שעושים ברצף ומובילות מדבר לדבר, כמו בהתארגנות הבוקר או ההתארגנות לשינה (ארוחה, צחצוח שיניים, מקלחת וכד'…) נסו לעשות זאת בדרך משחקית ומזמינה כמו בלוחות ההתארגנות האלה.
סדר יום ואיך הוא משפיע על השינה בתקופה לא שגרתית
ליבי כהן, יועצת שינה וגמילה מחיתולים: "הימים לא פשוטים, בלשון המעטה (והלילות …), תשומת הלב שלנו מוסחת, וסדר היום באופן טבעי ייתכן ונפגע….
מה שלומך אמא? איך את?
קודם כל חיבוק גדול.
אחרי שאת מוודאה שאת דואגת לעצמך מכל הבחינות, העצה הטובה ביותר שאני יכולה לתת לך בעניין סדר היום היא לייצר עבורכם עוגנים של שגרה. (אצל תינוקות מגיל לידה ואפילו עד לגילאי יסודי).
נכון שהמצב הוא הכי לא שגרתי שיש, אבל הצבת העוגנים יכולים גם להיטיב עמנו, ההורים ובעל כורחנו לייצר סוג של שגרה, למשל:
1. טקס בוקר – כפי שקיים טקס שינה או שגרת ערב, אפשר לייצר גם שגרת בוקר.
עם ברכת בוקר טוב חייכנית ולבבית, חיבוק ונשיקה, אפשר לפתוח את החלון, או לצאת למרפסת. ברגע שהעין קולטת את האור הטבעי שנכנס מבחוץ היא מסמנת למוח לשנות את המאזן ההורמונלי בגוף ולהתעורר.
בנוסף, היציאה לאור השמש גורמת לשעון הביולוגי בגוף להסתנכרן ומסייעת לו עם עייפות היתר שנוצרה כתוצאה מיציאה מהשגרה, וגם מסייעת בהפחתת התעוררויות מרובות בלילה. מומלץ להכניס את ההרגל הזה לסדר היום.
2. הכנה הדרגתית ונינוחה לשינה – ודאו שאתם מתארגנים בנינוחות לטקס השינה. עשו אותו בהדרגה והכניסו אווירת שינה נעימה: עמעמו את האורות בבית, אספו את הצעצועים למקום, תהנו ממקלחת רגועה, התלבשו בחדר בעל אור מעומעם. נסו להכין את הדברים מראש כדי להימנע ממעברים מיותרים, שעלולים להשפיע על התינוק ולעורר אותו.
המטרה היא להכין את הגוף לשינה, להוריד בו את האדרנלין, להוריד הילוך, להירגע ולהיכנס אל השינה בצורה מיטבית כדי לעודד הירדמות קלה ונעימה וגם שינה טובה ורציפה יותר.
* אם את מרגישה עסוקה מדי, ולא פנויה לשינויים משמעותיים שרצית להחיל בהרגלי השינה, פשוט תידחי אותם מעט. תמיד אפשר לייצר שינויים. חשוב שיבואו בנחת.
* אל תדרשי מעצמך, מה שאין לך כוחות אליו. שימרי אותם עבורך ועבור משפחתך בימים הרגישים הללו. הילדים מרגישים אותך, ויבחינו שמשהו קורה.
קחי בחשבון שזו בהחלט אחת התקופות הכי קשות והכי לא יציבות שהיו וחשוב שתדעי שאת עושה הכי טוב שאת יכולה, ואת נהדרת. בדיוק כך”.
פעילות עם הבייבי ותרומתה במציאות זו
נילי מולד-פורטיס, מלווה אימהות אחרי לידה, דולה פוסט פארטום, מדריכת תנועה והתפתחות מציינת כי: "דווקא עכשיו יותר מתמיד חשובה פעילות משותפת עם התינוק/ת שלך. בזמן פעילות, אנחנו מקפידות על קשר עין, יוצרות אינטראקציה עם תינוקנו, הם מחייכים אלינו ואנחנו אליהם, נוצרת תקשורת מקרבת ומחברת.
דווקא בימים שבהם אנחנו נשאבות להתעדכן בתדירות גבוהה בחדשות, אנו דואגות ומצב הרוח ירוד, חיוך של תינוק עוזר להשרות בנו רוגע, ולהוות אסקפיזם מהמציאות הלא פשוטה.
כתוצאה מהחיבור בנינו, משתחרר בגוף שלנו ושל התינוק אוקסיטוצין (הורמון האהבה) ועוזר לנו להרגיש טוב יותר.
תינוקות מרגישים אותנו וכשאנחנו בטוב גם הם בטוב, רגועים יותר, נינוחים יותר.
ולכן, בעיקר בימים אלו חשוב לשמור על פעילות משותפת עם התינוק, על נוכחות הורית שבה התינוק מרגיש שאנחנו איתו, בקשר עין, בחיוך, בשיח, בתקשורת.
ממליצה להקפיד על זמן משותף שבו המסכים, כולל הטלפון מחוץ להישג ידנו. זמן שבו אנחנו מתמסרות לחוויה משותפת ונוכחות מלאה עם תינוקנו.
זמנים כאלו שומרים עלינו שפויים, מעניקים לתינוק שלנו אינטראקציה חברתית, מפתחים אותו רגשית, קוגניטיבית ומוטורית ומהווים עבורנו ועבורם רגעים של אושר שכל כך נחוצים, במיוחד בימים אלו."
לכתבות נוספות בנושא:
אישה במלחמה: איך לדאוג לעצמי וליקרים לי מבחינה מנטלית